Amit a klímaváltozásról tudni érdemes (1.)

Az 1866 óta vezetett feljegyzések szerint az elmúlt 132 évben a 13 legmelegebb év 1979 óta volt. A fenti adatok és a mindennapi tapasztalatok alapján sokan aggódnak a globális klímaváltozás hatásai miatt. A társadalmak többsége azonban tudomást sem vesznek róla, pedig ha a dolgok így folytatódnak, a helyzet visszafordíthatatlanná válik.
Mindannyiunk jövőjéről van szó, ezért cikksorozatban  foglalkozunk mindazzal, ami a klímaváltozás, a globális felmelegedés mögött van. Mire is számíthatunk?

MI IS AZ AZ ÜVEGHÁZHATÁS?
Nevét a mezőgazdaságban használt üvegházakról, annak működési mechanizmusáról kapta. Nevezetesen átengedi a Napból érkező  rövid hullámhosszú elektromágneses sugárzást (befelé történő sugárzás) .
A másik irányba  (kifelé történő sugárzás) pedig útját állják a Föld felől érkező, az infravörös (hőmérsékleti) tartományba eső földi sugárzásnak.
Ennek a jelenségnek köszönhető, hogy az üvegházban meleg van még akkor is, ha kint lényegesen hűvösebb  az idő.
A légkörben az üveg szerepét, az ún. üvegházhatású gázok töltik be. Ezek: metán, szén-dioxid, nitrogén  oxidok, stb.
Ezek a gázok a földi élet kialakulásához és fennmaradásához is nagymértékben hozzájárulnak. De az üvegházhatást erősítik az emberi tevékenységből származó gázok, melyek az elégetett fosszilis anyagokból, a felégetett területekről és a különböző mezőgazdasági tevékenységekből is származnak. Vagyis az emberi tevékenység fokozza az üvegházhatást, azaz elősegíti a légkör felmelegedését.
Napjainkban pedig a legnagyobb gond a légkör melegedésének következményeivel vannak.


MI AZ A KLÍMAVÁLTOZÁS?
Az éghajlatváltozás (más néven klímaváltozás) az éghajlat tartós és jelentős mértékű megváltozását jelenti, helyi vagy globális szinten.
 Ez a változás kiterjedhet az átlagos hőmérsékletekre, az átlagos csapadékra vagy a széljárásra . Az éghajlatváltozás jelentheti az éghajlat változékonyságának módosulását is. Egy adott klímaváltozás végbemehet akár néhány évtized alatt is.
Klímaváltozás történhet a Földön végbemenő természetes folyamatok (pl. a földrészek tektonikus mozgása) következményeként, a bolygót érő külső hatások (pl. változások a NAP sugárzásának erősségében) eredményeképpen, vagy akár emberi tevékenység folytán (pl. az üvegházhatású gázok termelése ilyen emberi tevékenység). A klímaváltozás legszembetűnőbb jelensége a légkör (és az időjárás elemének) folyamatos felmelegedése. Az emberi tevékenység kevesebb, mint 150 év alatt jelentős mértékben felgyorsította a felmelegedést globális szinten.  (globális felmelegedés)

MIK A JELEI A KLÍMAVÁLTOZÁSNAK?
Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a klímaváltozás jelei egyértelműen azonosíthatók.
Az időjárás elemeinek (hőmérséklet, csapadék, szél) a szélsőségei megnőnek. Azaz egyre melegebb napok köszöntenek ránk. S nem csak a meleg lesz melegebb, hanem a meleg napok száma is nő. Pl. több lesz a hőségriadós napok száma. De a melegedés jele az is, hogy pl. Magyarországon a nyár hossza az elmúlt évek során 50 nappal nőtt.
A csapadék esetében is a szélsőségek lesznek a jellemzőek, amit a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék (villámárvíz) eseteinek növekedése jellemez. S ez igaz a szélre is, a szélsebesség növekedése miatt a keletkező károk, vagy az építkezési mód megváltoztatása kerül majd nagyon sokba.

Következő cikkünk, amelyik szerdán jelenik meg, a klímaváltozás természeti következményeivel foglalkozik, majd vasárnap a társadalmakért ért hatást vizsgáljuk.

Egy bányász régió