Egyre több fiatal költözik a faluba

Szombaton tartották a falunapot Damakon.  A vendégeket Tóth Szabolcs Balázs polgármester és Demeter Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte.

A kép bal oldalán Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, jobb oldalon Tóth Szabolcs Balázs polgármester

A köszöntők után volt lehetőségünk  beszélgetni a közel 270 fős település polgármesterével.
Mi is az, amit Damakról érdemes tudni?
Polgármester úr  kiemelte, hogy egyre több fiatal költözik Damakra.  Ez számunkra nagyon fontos, mert a település jövőjét a fiatal családok jelentik. Ebben bizonyára közrejátszik az is, hogy a  faluban a közbiztonság jó, lopás nincs, de egyéb bűncselekmény sem jellemző. S ma már nem csak a településre érkeznek új lakók, hanem kezdi reneszánszát élni a szőlőhegy is. Sokan vesznek itt pincét, szőlő ültetvényt, de sokan csak hétvégi házként használják az épületeket. Ez is köszönhető annak, hogy jó a közbiztonság, illetve elkészült a szőlőhelyre vezető út, így ma már aszfaltos úton autóval lehet ide kijutni.

Arra a kérdésre, hogy milyen feladatok valósultak meg az elmúlt időszakban, elég hosszú felsorolásba kezdett a település polgármester.  Őt 2019-ben választották meg a falu vezetőjének, előtte nem volt  önkormányzati képviselő sem, így számára komoly kihívást jelentett ez a megbízatás.
Mint mondta, Damakon nem volt Start program, az első évre nem is pályázott az önkormányzat, irányítása alatt a 2. évtől vesznek ebben részt. A Start program munkát biztosít, valamint lehetőséget teremt annak érdekében,  hogy  mezőgazdasági tevékenységet folytassanak.
Jelenleg van  100 db-os  tojótyúk állományuk, a tojást a környező falvak kereskedői vásárolják fel. Damak lakói is részesülnek kedvezményben,  hiszen annyiért tudják megvásárolni a tojást, mint a viszonteladók.  A vállalkozás rendkívül sikeres, lassan az igényeket nem tudják kielégíteni.

Jelenleg 5 sertést nevelnek, melyből négyet  értékesíteni szeretnének, egyet pedig egy községi rendezvényre tartogatnak.  Ha a program sikeresen lezárul, akkor ennek bővítésén is gondolkodnak.
A település legnagyobb vállalkozása a két birsalma ültetvény, melyeken  összesen 1200 fát gondoznak. A termést eladják, ebből komoly bevétele keletkezik Damaknak. A nagyobb ültetvényt 2013-ban telepítették, a másik 2017-es telepítés. Ezt a területet korábban bérelte az önkormányzat, Demeter képviselő úr közbenjárásával sikerült megvásárolni a területet.

Milyen tervek vannak a jövőre vonatkozóan?
Polgármester úr elmondta, hogy szeretnének új tevékenységbe fogni, ez a muskotályos szilva termesztése, mely iránt jelentős a kereslet. A szőlőhegyen van egy önkormányzat tulajdonú terület, mely erre alkalmas. Komoly feladat lesz a ravatalozó felújítása is. Néhány évvel ezelőtt a jelentős esőzések miatt az épület egyik oldala megsüllyedt. A ravatalozó  jelenleg még biztonságos, de a süllyedés a tetőszerkezetet is megviselte, ezért ez elodázhatatlan feladat a felújítás.
A közösségi ház, mely valóban szép épület, energetikailag elavult. Nagyon-nagyon ügyelve a fűtése évente 700-800 ezer forintba kerül. Ki kellene cserélni a fűtésrendszert, a nyílászárókat, s szigetelni kellene az épületet. Ezek költsége bizony jelentős.
S lenne lehetőség szálláshely kialakítására abban az épületben, melyet az egyház átadott az önkormányzatnak, ezt követően felújították. A történet persze ettől bonyolultabb, hiszen 3 év múlva vissza kellene adni azt az egyháznak, de érdemes ebben a szegmensben is gondolkozni.S mire ezekkel a tervekkel megbirkózunk, jönni fog majd magától a következő feladat.

Arra a kérdésre, hogy honnan kapnak segítséget, polgármester úr kiemelte Demeter Zoltán országgyűlési képviselőt. Mint mondta eddig is sok segítséget kaptak, Az ő közbenjárásával sikerült   a szőlőhegyre vezető út aszfaltozására. De neki köszönhető az a támogatás, aminek segítségével elhagyott ingatlant tudott vásárolni az önkormányzat 5 millió Ft értékben, jelenleg itt  tartják a sertéseket. Ugyan ilyen fontos dolog volt a képviselő úr közbenjárása abban, hogy a korábban bérelt földterületet meg tudták vásárolni, így ma már a birsalmát saját földjükön termelhetik. De képviselő úr segítséget ígért a ravatalozó felújításához is. Mint polgármester úr mondta, ha mindezeket figyelembe vesszük, köszönettel tartoznak Demeter Zoltán országgyűlési képviselőnek.

A beszélgetésünk végeztére lassan elkészültek a főzőverseny ételei. Az, hogy melyik lett a legjobb, nem tisztünk eldönteni. Az tény, hogy a marhapörkölt, tárkonyos hús, babgulyás mellett érdekes színfolt volt a “majd elválik mivé lesz” fantázia nevű étel.

-rizner-

Egy bányász régió