A JÖVŐ HÉTEN VISSZATÉR AZ INDIÁN NYÁR (VÉNASSZONYOK NYARA, SZENT MÁRTON UTÓNYARA)

Az idei évben kissé csúszik, de visszatér az októberi meleg, a jövő hét közepétől 25 fok fölé is emelkedhet a nappali hőmérséklet.  Szinte nincs ember, aki ne kedvelné ezt a szakaszát az évnek. A jellemzően szeptember végén, október első felében kialakuló szélcsendes, hajnalonként hideg, párás, délutánonként többnyire derült vagy napos, kellemes hőmérsékletű, nyugodt időjárású napokra manapság két kifejezés is használatos: vénasszonyok nyara vagy indián nyár.

MI IDÉZI ELŐ?
A Közép-Európai utónyarakon rendszerint magas légnyomás alakul ki az Azori-szigetek és az Orosz-síkság között, feloszlanak a felhők, kisüt a nap s a terület északi részén délies, a délebbi részeken keleties gyenge szél teszi kellemessé az időt.

Közép-Európában és Észak-Amerikában leggyakrabban szeptember 25-29. között alakul ki s rendszerint átnyúlik október elejére is az utónyár. Ritkábbak azok az évek, amikor október 11-14. között is jelentkezik az előbbinél hűvösebb utónyár, sőt a magyar éghajlat egyik jellegzetessége, hogy november gyakran derült, száraz idővel kezdődik. Ez az igazán késő utónyár, amelynek már éjjelente «vénasszonyos»-nak már igazán nem mondható, éles foga van, máshol sem ritkaság.

MIÉRT VÉNASSZONYOK NYARA?
Az elnevezésekben már nem ennyire nagy az összhang. Sokan nem kedvelik ezt a kifejezést, pedig az ég világon semmi sértő vagy kirekesztő nincs annak hátterében.
A régmúlt időkben, de vidéken, falvakban még manapság is többfelé nem vagy csak nagyon indokolt esetben fűtöttek a házakban az évnek ebben az időszakában. . Az őszi hideg reggelek beköszöntét követően az idős asszonyok előszeretettel ültek ki napközben a ház előtti padra, élvezni a kellemesen melengető napsugarakat. A forró nyári időszakra ez nem volt jellemző, illetve csak esténként, hiszen addig a ház hűvösében volt jobb tartózkodni, de ez az idő előcsalogatta őket. Ezért alakult ki ez a megnevezés erre az időjárási helyzetre Közép-Európában.

HONNAN AZ INDIÁN NYÁR ELNEVEZÉS?
Az indián nyár ugyanezen időszak angolszász elnevezése. Észak-Amerika keleti részén nevezték eredetileg így, majd elterjedt az angolszász országokban is.  Amerikában az irodalmi emlékekből arra lehet következtetni, hogy a szó már az 1770-es években is széles körben használatos volt. A konkrét eredete nem egyértelmű, de nagy valószínűséggel onnan ered, hogy az évszaknak ezen időszakában indultak nagy vadászatokra az amerikai őslakosok, az indiánok. Fontos volt ez életükben, a téli túléléshez szükséges húst kellett megszerezniük.  De pl. a természet is az indiánok viseletére jellemző színeket ölt ilyenkor.

VAN MÁS ELNEVEZÉS IS?
A Földközi-tenger nyugati medencéjében, ahol ritkábban jelentkezik, az udvarias latin népek jobban megbecsülik a kedves őszi vendéget. A portugálok verao de sao Martinho-nak, az olaszok estate di Sao Martino-nak, a franciák été de la Saint Martin-nak, azaz szent Márton-nyarának nevezik, minthogy ezen déli országokban november elejére, a régi katolikus naptárak kissé barokkos hangzású Szent Márton-havára tolódik el az utónyár.

Egy bányász régió