MA A MAGYAR KULTÚRÁT ÜNNEPELJÜK, KÖZBEN ÖMLIK RÁNK A SZ@R

Jó, hogy vannak kivételes napok, színesebb vele életünk. Nem mellesleg ráirányítja a figyelmet a közösség életének egy-egy fontos szegmensére.  Ilyen a Magyar Kultúra Napja is január 22-én.
Fontos, mert nemzetünknek vannak olyan kulturális értékei, amire büszkék lehetünk, ami a magyarságot magyarrá tette, amit jó látni, hallani, olvasni.

Lehetne itt neveket sorolni. de lassan minden értékünk a homályba vész Munkácsy Mihálytól Presser Gáboron át Ladányi Mihályig.  Ma már a társadalom többségét jobban érdekli egy-egy celeb cicije, pucsítása, mint mondjuk Regős Bendegúz története. S ez nem a tömeg hibája. Nem,  mert az ízlés, szokás, értékrend attól is függ, mivel találkozik, mit láthat és hallhat a jó nép.

Nem kell mindig a kultúra értékeit habzsolnunk,  de valahol kellene némi határ. Mert akkor, amikor a közpénzből (közvetlen finanszírozás vagy hirdetési díjak révén) működő médiák is csak a sz@rt öntik a társadalomra, akkor az valóban a kultúra vége.  Nem véletlen, hogy a kultúra követei komoly anyagi nehézséggel küszködnek. Mert kell a pénz  a Győzike showra,  Tóth Andi gömbölyű fenekének tudósítására, Kulcsár Edina különös életének bemutatására, az idétlen celebek tv-ben történő ízléstelen bohóskodására. A sort vég nélkül lehetne sorolni.  Ezt kapjuk, ezen szocializálódunk, ma már csak ez jelenti a kultúrát. Ha tetszik, ha nem, ezt önti ránk a média, elhitetve, hogy ez a jó, a szép, ilyen kell, hogy legyen az életünk.

Persze ez a probléma túlmutat a szimpla kultúra-problémán. Mert az az igénytelenség, amit a média elénk tár, ránk önt, elvezetett oda, hogy ma fontosabb kérdés egy-egy semmit nem érő celeb házassága, kivételes  életmódja, mint a globális klímaváltozás,  a szakemberképzés, a társadalmi, gazdasági folyamatok megértése. S így szép lassan leépül minden értékrend, a becsülettől a szolidaritáson át az emberségig.

Szóval ma a MAGYAR KULTÚRA NAPJA VAN. Megnézem az Indul a bakterházat, olvasok néhány Ladányi és Szőke Lajos verset. Ennyi maradt, a médiákban úgy sem lesz semmi, hacsak a celebek nem kerülnek elő fingó versenyeikkel, idétlen poénjaikkal….

-rizner-
Borítókép: Indul a bakterház. youtube

Egy bányász régió