Jogerős ítélet a kazincbarcikai csalók ügyében

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsának 2022. január 26. napján meghozott döntésével jogerősen befejeződött azoknak a vádlottaknak a büntetőügye, akiket az elsőfokon eljárt Kazincbarcikai Járásbíróság folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt ítélt el.

Az ítéleti tényállás szerint az I. és II. rendű vádlottak nehéz anyagi helyzetben éltek, így elhatározták, hogy pénzt szereznek egyikük idős keresztanyjától. Ennek érdekében 2018 augusztusában segítséget kértek ismerősüktől, a III. rendű vádlottól. Előzetes megbeszélésük szerint a III. rendű vádlott felhívta telefonon a sértettet és magát nyomozónak kiadva azt állította, hogy zaklatás miatt feljelentést tettek ellene a rokonai, de ha a feljelentés díját kifizeti, akkor azt vissza fogják vonni. Ezzel a módszerrel több ízben 60.000 és 300.000 forint közötti összegeket kért el a sértettől, a pénzen a vádlottak megosztoztak. Az okozott kár mintegy 600.000 forint volt.

Az elsőfokú bíróság az I. és a III. rendű vádlottat 2 év, a II. rendű vádlottat 1 év szabadságvesztésre ítélte, amelyek végrehajtását az I. és a III. rendű vádlott esetében 4 év, a II. rendű vádlott vonatkozásában 2 év próbaidőre felfüggesztette. A terhelteket továbbá kötelezte az okozott kár sértettnek való megtérítésére is.

Az ítélet az I. és a II. rendű vádlott vonatkozásában már elsőfokon jogerőre emelkedett, az ügyész azonban a III. rendű vádlott büntetésének súlyosítása iránt fellebbezett. A másodfokon eljáró Miskolci Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta, így az a III. rendű vádlott tekintetében is jogerős.

Egy bányász régió