Folytatódik a klímaváltozás. 2021 időjárási szélsőségei

Bár még a tudományos elemzések hátra vannak, de néhány időjárási szélsőséget már publikáltak a meteorológiai szolgálatok. Ezeket kivétel nélkül mind a globális felmelegedés számlájára írnak.

Hőhullámok, áradások, erdőtüzek, aszályok, időjárási rekordok megdőlése a világ számos pontján – így jellemezhető a 2021-es év éghajlati szempontból. Mindez úgy, hogy jelenleg „csupán” 1,1-1,2 Celsius-foknál tart a felmelegedés a 19. század végi időszakhoz képest.

25 országban a legmelegebb volt a tavalyi (az érintett területen kb. 1,8 milliárd ember él), olyan viszont sehol nem fordult elő, hogy a leghidegebb lett volna.

Az északi félteke az eddigi legmelegebb nyarát tapasztalhatta meg, hőhullámokkal, katasztrofális vegetációtüzekkel, jelentős esőzésekkel és áradásokkal.
Finnországban a 2021-es június volt az eddigi legmelegebb (16,5 °C-kal), 0,3 °C-kal megelőzve a korábbi, 1953-as rekordot.

2021. július 12-15. között heves esőzések jelentkeztek Németország, Luxemburg, Belgium és Hollandia egyes területein, amely áradásokat eredményezett elsősorban az Ahr, Erft és Meuse folyóknál. Németországban néhány állomáson 24 óra alatt 100-150 mm csapadékot regisztráltak.

Növekvő tavaszi fagykárok. 2021 tavaszán jelentős fagykárok léptek fel Európa több országában. A meleg március-végi időszak után egy kora áprilisi hideg jelentkezett (–5 °C alattiminimumhőmérsékletekkel). A megfigyelések és klímamodellek alapján arra következtethetünk, hogy az emberi tevékenység nélkül az áprilisi hőmérsékletek kb. 1,2 °C-kal lennének alacsonyabbak. Az általános melegedő tendencia miatt korábbra tolódik a vegetációs időszak kezdete, előbb kezdődik a rügyfakadás. Ugyanakkor viszont hidegebb időszakok továbbra is előfordulhatnak akár április során is, így összességében a fagykárok megnövekedhetnek, hiszen érzékenyebben érinthetik a már fejlődésben levő növényt.

Extrém hőség Kanadában és az USA északnyugati részén . 2021 júniusának utolsó napjaiban extrém hőség lépett fel. Többször előfordultak 40 °C feletti értékek, Kanadában például megdőlt a korábbi rekord, hiszen 49,6 °C-ot mértek Lyttonban.

Forrás, borítókép: masfelfok.hu

Egy bányász régió