Rásonysápberencsen, a megye leghosszabb nevű településén jártunk

A szikszói járáshoz tartozó településeken történt barangolás után érkeztünk Rásonysápberencsre. Első utunk a helyi COOP boltba vezetett, ahol egy rendkívül kedves eladóval beszélgettünk a településről. Mint elmondta, szeret itt élni, csendes falu, nagyon szép természeti környezetben. A bolt előtt beszélgető férfiakkal is szóba elegyedtünk, mindenki kedves, segítőkész volt. A délutáni programról, a megújult út átadásáról beszélgetettek.


Rásonysápberencs  Szikszótól 30 kilométerre északkeletre fekvő,  a megye leghosszabb nevű települése. (Sátoraljaújhelynél 1 betűvel hosszabb). Új gyümölcsösök, gondosan megművelt földek ölelik körbe a falut.
A mai település 1938 január 1-jén jött létre Abaújsáp, Rásony és Szárazberencs egyesítésével. A település polgármestere a rendszerváltás első választásától, 1990-től Medve Ferenc.

Mielőtt felkerestük volna őt, az iskola előtt várakozó gyerekekhez mentünk. A tanító néni felszólítása nélkül is hangos köszönéssel fogadtak, s míg pár szót váltottunk vele, a nebulók türelmesen várakoztak, mint kiderült, az ebédhez sorakoztak.  A tanító néni  Baktakékről jár át tanítani, szeret itt dolgozni. Jelenleg 2 alsós osztály  tanul itt a faluban, mindkettő 2. évfolyamos. Erre a furcsaságra rákérdezve elmondta, hogy ezek a gyerekek itt kezdték az iskolát, ők ide járnak, a többiek a szomszéd faluba.

Medve Ferenc polgármestert kerestük fel ezt követően, vele beszélgettünk Rásonysápberencsről. Csendes, tiszta rendezett falunak írta le e települést, ahol minden olyan infrastruktúra jelen van, ami ma elvárható (víz, szennyvíz, gáz, kábeltévé, internet, stb.)
Ennek ellenére az a tapasztalat, hogy a fiatalokat beszippantja a város. Vannak, akik inkább onnan járnak vissza dolgozni Rásonysápberencsre, mert szeretik a falut, kötődnek ide. De sokan vannak, akik Miskolcra költöztek, ennek ellenére minden hétvégét itt töltik. Azt, hogy az urbanizáció elszívó hatása meddig lesz érezhető, nem tudta megjósolni. Úgy látja, hogy ez folyamatosan csökken, de nem tudni, megáll-e valamikor.
A település számára sokat jelent, hogy elkészült az autópálya, hiszen alig néhány km-re van a településtől. Aki dolgozni akar, annak van munkahely, akár itt a településen , de ma már Szikszó, Miskolc is könnyen elérhető.

Mind elmondta, minden évben történt valamilyen fejlesztés a faluban. Korábban a művelődési házat újították fel, az elmúlt évben utak újultak meg, s ma pedig a megújult Deák utat avatják, invitált, hogy menjünk el, hamarosan kezdődik majd az ünnepség.
Arra a kérdésre, hogy az országgyűlési képviselővel, Demeter Zoltánnal milyen a kapcsolat, elmondta, hogy sok segítséget kapnak tőle annak ellenére, hogy az ő lakóhelye és Rásonysápberencs igen csak távol van egymástól. Mindenben számíthatnak rá, de azt is tudja, hogy Rásonysápberencsen kívül még 81 település gondjaival kell foglalkoznia.

Mielőtt elindultunk volna az ünnepségre, az irodájában levő rengeteg kupa, érem eredetére kérdeztünk rá. Elmondta, hogy 4 másik településsel, köztük Rásonysápberencs szlovák testvértelepülésével  minden évben sajátos foci tornát szerveznek. Minden település rendez egyet-egyet, ezek a kupák a tornák eredményeit jelzik. De igazából az az együttlét, barátság a fontos ezeken a találkozókon, ami a mai rohanó világban egyre inkább háttérbe szorul.

Gondosan művelt földek
Imaház
Az iskola épülete

-rizner-

Egy bányász régió