Önvizsgát tettek a vadnai fiatalok

Izgatott  gyerekek gyülekeztek a vadnai művelődési házban. A tavaly óta működő csoport tagjai első önvizsgájára készültek. A csapat felkészítője Lázi József, aki  az Észak-Magyarországi Shotokan Karate Egyesület elnöke és vezetőedzője.
Rangos vendég is jelen volt az önvizsgán, Shihan Juhász Ferenc 7. Danos nagymester személyében. Ő a Shotokan Karate Stílusszövetség elnöke,  a Magyar Karate Szakszövetség alelnöke, s  a SKDUN Karate Világszövetség Főtitkára.

Vele beszélgettünk a vizsga kezdete előtt.
Mi az apropója, hogy jelen van ma Vadnán.
A helyi közösség első önvizsgájára kerül sor, ami fontos lépés azok részére, akik ebben a sportágban sportolnak. Itt kapják meg azt az igazolást, ami sportpályafutásukat végig kísérheti, igazolja, hogy ebben a sportágban sportoltak. Ez később akár az iskolai felvételiknél plusz pontszámot is jelenthet.

Miért tartja fontosnak a karate sport szerepét?
Azért fontos, mert önfegyelemre nevel, állandó fejlődésre ad lehetőséget.  Nagyon sokféle képesség van, rugalmasság, gyorsaság, kitartás, aminek a fejlesztésében kiemelt szerepe van a karaténak. Másrészt ez a sport szinte kortalan. Vannak sportágak, mint pl. a hosszútávfutás, ahol az eredmények idősebb korban jönnek, a kitartás ekkorra „érik be”.
Nos,  a karate az a sport, amire ez abszolút igaz, kortalan.  Nagyon sok sportolónk van 50-60 év fölött is. Vannak, ahol családok járnak edzésre, hiszen ez szinte életmóddá vált.  Nekem pl.  a legidősebb tanítványom 60 év fölötti, a legfiatalabb 6 éves.
S ráadásul a karate olyan sport, ami nem igényel drága felszerelést, különleges sportlétesítményt. Bárhol művelhető, mezőn, egy üres teremben.
S ami szerintem kiemelten fontos, a karate nagy mértékben segíti az életre való alkalmasságot.

Hogyan látja ma a fiatalok szerepét a sportban, a sporthoz való viszonyban?
Ma olyan világban élünk, ahol számtalan csábítás éri a fiatalokat, ezek közül kiemelten nagy befolyással bír az internet világa. A gyermekek zöme ezt választja szívesebben. Nincs kihívás, törődés, küzdés.  Itt nő meg a szülő felelőssége, hogy helyes irányba tudja terelni gyermekét.
A sport, az egészség, az önfelismerés irányába, mely önbizalmat ad, kitartásra, küzdeni akarásra nevel. . S ez ebben az összefüggésben ez  már nem csak a sportról szól, hanem az élet, a mindennapi élet valóságáról.
A mai vizuális világ tízszer több ingert közvetít a fiatalok felé, mint korábban s ez hatalmas csábító erő. Ezért is illeti  köszönet az itt jelen lévő szülőket, mert ők megtették azt a lépést, ami a gyermekek egészségének megőrzése irányába hat.

Milyen év vár a magyar karate sportra.
Áprilisban Szabadkán lesz nemzetközi verseny. Lesz egy diákolimpiánk, s késő ősszel Karlovy Vary ad otthont a világbajnokságnak.

Mit üzenne a gyerekeknek, a mai fiataloknak?
Próbáljanak meg olyan szemlélettel élni, hogy képesek legyenek a munkát megbecsülni. Ez igaz a sportra, s igaz a mindennapi megélhetésre.

Köszönöm a beszélgetést!

Beszélgetésünk után elkezdődött a karatékák  önvizsgája, melyet mindannyian sikerrel teljesítettek.

Shihan Juhász Ferenc 7. Danos nagymester
Lázi József,  az Észak-Magyarországi Shotokan Karate Egyesület elnöke és vezetőedzője.

Egy bányász régió