Gömörszőlős 3 csodája: a település szépsége, a mulcsos szörpök, s Péntek-Gyulai Éva, aki lelket ad szörpjeinek

MENJ EL GÖMÖRSZŐLŐSRE, KERESD FEL ÉVÁT! SZENZÁCIÓS HÖLGY  ÉS ZSENIÁLIS AMIT CSINÁL.
 A dubicsányi falunapon  egy szörpöt árusító hölgy sátránál találkoztam régi kedves ismerősömmel, Fignár Zolival, aki a falunap egyik szervezője volt.  A beszélgetés során a következőt mondta: Józsi, keresd fel ezt a hölgyet, mert zseniális, amit csinál. Tudva azt, hogy Zoli nagy ismerője és tisztelője az egyre fogyatkozó értékeknek, megfogadtam tanácsát.  A kíváncsiság így elvitt Gömörszőlősre, ahol a hölgy (Péntek-Gyulai Éva)  a helyi boltot működteti, s itt árulja különösen finom termékeit. Vele beszélgettünk  különlegességeiről, álmairól, terveiről.  Azokról a szörpökről, lekvárokról, amiben a lélek is benne van, s amiben a múlt és jelen találkozik. Igen, mert ezek nem egyszerű szörp és lekvár tömegtermékek, hanem egyedi különlegességek, a lekvárok és szörpök „költeményei”, mondhatom azt is, hogy lelkük van.

A MULCSOS SZÖRPÖK OTTHONA

Gömörszőlősön a település központjában van az a kis élelmiszer bolt, a falu egyetlen boltja, ahol Péntek-Gyulai Éva termékeit is  kínálja. Nem csak vásárolni lehet itt, hanem hétvégente az ide érkező turisták reggelizhetnek, ebédelhetnek,  beszélgethetnek a mulcsos szörpök „költőjével”, gyönyörködhetnek a falu szépségében. S a kék túra útvonalán kirándulók megcsodálhatják, megkóstolhatják a nekik tervezett kék túra capuccinót is.
A teraszon ülve bogarászhatnak a kihelyezett könyvekben, vagy gyönyörködhetnek a kicsinyeit etető fecskékben, akik csivitelésükkel vesznek részt a társalgásban.


Itt, a turisták által is kedvelt teraszon várt minket Éva megannyi finomsággal, köztük fenyő smoothieval és rózsa lekvárral. Mindkettőt először kóstoltam meg életemben. Soha nem hittem volna, hogy ilyen finomság, ízharmónia létezik. Itt beszélgettünk Évával  a  kezdetekről, tervekről, az emberi lélekről, a szépségről.

KACSKARINGÓS ÚT UTÁN HAZATÉRT.
Éva Miskolcon született, Debrecenben járt egyetemre,  s szerzet néprajz- angol szakos diplomát, utána Budapesten élt.
7 éves korától gyakran töltötte idejét édesapjával Gömörszőlősön. Szülei szárnyai alatt a természet volt az otthona.
A diploma megszerzése után Budapesten élt családjával, nyelviskolát működtetett. 2 és fél évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy Budapestről visszaköltöznek Szuhafőre. Ebben szerepet játszott a covid által kiváltott, mindenki által nehezen viselt élethelyzet.

A VISSZATÉRÉSNEK VAN KÖZE AHHOZ, HOGY ITT ÉLT?
Természetesen.Itt kirándultam az erdőben, itt sátoroztam,  gombásztam, jártam a keleméri Mohos-tó vidékét. A természetben, ebben a szépséges világban éltem, szívtam magamba az erdő illatát.

AZ RENDBEN VAN, HOGY VALAKI VISSZATÉR SZÜLŐFÖLDJÉRE, DE MIÉRT KEZD EL MULCSOS SZÖRPÖT KÉSZÍTENI?
– Reggelente, amikor futni jártam, ismét életem részévé vált a természet. Az erdei növények megfigyelése során  egyre többet foglalkoztatott a gondolat, mi mindent lehetne ezekből készíteni. Meggyőződésemmé vált, hogy az erdő, mező növényeinek is lehet  gasztronómiai értéke.
Életem első szörpje a bazsalikom szörp volt, s azt vittem el a miskolci régiség vásárra. Hatalmas sikere volt, mindent eladtam. Ez volt az a pont, ahol éreztem, nekem ezzel kell foglalkoznom.

Nem sokkal később édesapám mondta, hogy Tahitótfalun lesz kézműves fesztivál, készítsek oda valamit. A bazsalikom szörpöt kiegészítve további fenyővirág és kakukkfű szörpökkel készültem. A rendezvényen a szervezők megkérdezték, hogy nem akarnám-e felszolgálni a VIP sátorban a szörpjeimet. Bevittem, felszolgáltam, s a kóstolgatás után odajött hozzám egy hölgy, aki megkérdezte; ha meghívnának  a minisztérium rendezvényeire, elmennék-e?
Habár ez még nagyon a folyamat eleje volt, mégis annyira sodró és hihetetlen, hogy azt éreztem, ebből már nem lehet kiszállni. Ez a sodrás mára megszállottsággá változott.
S persze az élet hozta magával a többi, számomra hihetetlen történetet. Azóta szörpdesignerként dolgozom, éttermeknek tervezek egyedileg házszörpöket, melyeket az adott hely szelleméhez igazítok. Illetve alkotok még szörpöket kiállításokra is, melyeket tematikában és színben igazítok az adott esemény hangulatához.

TEHÁT ELKEZDETT SZÖRPÖKET, LEKVÁROKAT KÉSZÍTENI, AZAZ HÉTKÖZNAPI TERMÉKEKET?
-Technikai értelemben igen, valójában az én történetem másról szólt. Egyrészt számomra lenyűgöző az, hogy  a szörpökben, lekvárokban benne van a reggel szedett növények színe, illata.
Másrészt van egy hiperérzékenységem arra, hogy érezzem a másik személyiségét, s termékeimet hozzá  tudjam igazítani. S ez a kettő az, ami számomra meghatározza mindennapi munkámat, inspirációt ad.

-EZ A SZEMÉLYRE SZABOTT “ALKOTÁS” ENNYIRE MEGHATÁROZÓ AZ ÖN SZÁMÁRA? EZ KIHÍVÁS, ELKÖTELEZŐDÉS?
-Ez a tudatosság , ami most alakul ki bennem. Minden hétvégén készülök valamire. A múlt héten ezt a rózsalekvárt készítettem, most pedig a fenyő turmix  kerül a vendégek elé.
Megmutatni azt, mit lehet alkotni a körülöttünk levő növényekből.  Ennek a turmixnak  az anyagát ma reggel gyűjtöttem. Friss, aromával, illattal teli alapanyag. S ha valaki jóízűen fogyasztja, az nekem örömöt okoz.
Nekem nincsenek igazán gasztronómiai ismereteim, bár tudásom bővítem, engem az inspirál, ami körülvesz, ami megajándékoz az alapanyagokkal, s amit mások személyiségére formálhatok.

ÖN BELEVÁGOTT VALAMIBE, DE NEM TÖMEGTERMÉKET GYÁRT, HANEM ALKOT. NEM SZÖRPÖKET ÉS LEKVÁROKAT GYÁRT, HANEM SZÖRP ÉS LEKVÁR KÖLTEMÉNYEKET KÉSZÍT. LEHET EZT ÍGY MONDANI?
-Igen, ez így van. A közösség  elvárása, hogy legyen bolt a faluban,. A bolt részben a helyi közösséget szolgálja ki, de az én boltom másról is szól, a termékekről, a helyszínről, a hangulatról, ami  sok vendégeket vonz.
Akik ismernek, azok közül sokan rendszeresen ide jönnek hétvégén, mint egy kávézóba: reggelizni, ebédelni, társalogni, pihenni.

Itt megy el a bolt előtt a kék túra útvonalra. Azon túl, hogy megtanultam jó kávét készíteni, a kék túra útvonal betérő vendégei számára készítettem a kék túra capuccinót, ami egy kék virágról kapta a nevét. Én ezt élvezem. Megmutatni, hogy csodát lehet csinálni, mosolyt csalni az arcokra, örömet okozni az embereknek. Nem volt még olyan vendégem, aki ne fotózta volna le a kék túra capuccinót. Nekem ez a lelkemet melengeti. Én ezt csinálom, ez inspirál, s cél az, hogy mindig át tudjak lépni önmagamon.

Ekkor a társaságunkban ülő hölgy megszólalt. „Az az érdekes, hogy amikor a számhoz emeltem a poharat, rögtön megéreztem a fenyő illatát. Annak a fenyőnek az illatát, amit csak gyerekkorom karácsonyainál éreztem, s mára már eltűnt. Pillanatok alatt lepergett előttem a gyermekkori karácsonyok emléke”

-Nagyon köszönöm ezeket a gondolatokat. Igen, számomra ezek az élmények, amit mondott,  rendkívül fontos motivációk.  Az én történetem addig tart, amíg készítem a szörpjeimet s kidobom a szirmokat a komposztra, s majd annál   folytatódik tovább, aki megkóstolja. Ez számomra  egy csoda. Erre szeretnék elmesélni egy történetet.

Bejött a boltba egy hölgy, megkóstolta a rózsalekvárt, majd hosszú ideig hallgatott. Én már kétségbe voltam esve, hogy nem  ízlik neki. Ekkor megszólalt, hogy ő már nagyon öreg, 51 éves. Mondtam neki, hogy 51 év az még nem idős kor. Nem szólt semmit, megkóstolta ismét a lekvárt, s megint hosszú ideig hallgatott, majd megszólalt. „Én 51 éves vagyok, egész életemben arról ábrándoztam, hogy virágboltot nyitok, de nem volt hozzá bátorságom. Most látva az ön munkáit, megkóstolva a csodálatos rózsalekvárját, döntöttem. Hazamegyek, s megvalósítom álmom. Virágboltot fogok nyitni!”
Megint az játszódott le, hogy az én történetem másnál folytatódott. Elsírtam magam.

AZ ERDŐ ADJA TERMÉKEINEK ALAPANYAGÁT, HOGYAN LEHET ÍGY ÁLLANDÓ MINŐSÉGET BIZTOSÍTANI?
– Igazából azt szeretem, hogy itt készíthetem a termékeket, ennek persze az a hátránya, hogy szezonalitásból élünk. Aminek szezonja van, az az erdőben mindig minőségi, így az abból készült termék is minőségi lehet.  Szerintem ebben a kis vendéglátásban is az a zseniális, hogy  most friss a fenyőrügy, most nyílik a rózsa, most ebből készül a turmix, a lekvár.
Van olyan étterem, ahol csak a szezonális termékekből dolgoznak. Spárgaszezon idején spárgából fagyit készítenek. Én is ezt szeretném elérni, hiszen az erdő, mező tele van rejtett kincsekkel.

VANNAK TOVÁBBI TERVEI?
Természetesen vannak terveim, elképzeléseim.  Szeretném bővíteni az infrastruktúrát, és a boltomban felszolgált minőséggel olyan hírnévre szert tenni, hogy hogy azok, akik a kék túrát járják, ne véletlenül tévedjenek be a boltomba, hanem tudatosan válasszák ezt az útszakaszt azért, hogy bejöhessenek ide  enni, inni és megpihenni. 

-SOKAT BESZÉLGETTÜNK A SZÖRPÖKRŐL. VÉGÜL IS MI A JÓ SZÖRP TITKA?
–Egy jó szörp nem csak attól jó, hogy finom, hanem attól  is, hogy nosztalgiát kelt, emlékeket hoz elő, érzéseket vált ki.

KEDVES ÉVA! SZÁMOMRA EZ A TALÁLKOZÁS CSODÁLATOS ÉLMÉNY VOLT. KÖSZÖNÖM, HOGY ITT LEHETTEM, KÖSZÖNÖM A GASZTRONÓMIAI CSODÁKAT, AMIKET MEGKÓSTOLHATTAM! S KÖSZÖNÖM A RENDKÍVÜL IZGALMAS, ÉRDEKES, LELKET MELENGETŐ BESZÉLGETÉST!
Éva facebook oldala ide kattintva elérhető.
Gömörszőlősről korábban közölt képes beszámolónkat itt tudja megtekinteni.

Szómagyarázat:
-Gömörszőlős: bájos kis falu.
-Péntek-Gyulai Éva: zseniális hölgy, aki lelket ad készítményeinek.
-Komposzthagyó mélymulcs: Éva édesapja által kifejlesztett ökológiai kertgazdálkodási módszer.
-Felhőszakadás: természeti jelenség, amely félbe szakította gömörszőlősi sétánkat.
-Mulcsos szörp: gasztronómiai költemény
-Kirándulás: olyan program, amikor ellátogatnak a gömöri csoda helyszínére. Mert ide el kell jönni! Szinte kötelező bakancslistás uticél.

-rizner-

Néhány kép Éva facebook oldaláról

Az Etalon Konyha-és Bútorstúdió designer szörpjét Éva készítette
Creppy szörp, melyet a miskolci Creppy PalacsintaHáznak tervezett és készített Éva
Retro birsalma szörp és egy csipetnyi levendula

Egy bányász régió