Új művelődési ház épül Mályinkán

Mályinka Község Önkormányzata a Kossuth Lajos utca 44. szám alatti önkormányzati tulajdonban lévő területen új művelődési ház építését kezdi meg. Jelen fejlesztéssel a lakosság igényeit is alapul véve egy korszerű, energiatakarékos épület kerül kialakításra. A TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BO1-2022-00107 azonosítószámú pályázat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz program keretében valósul meg, 249,99 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

Az önkormányzat által végzett fejlesztés célja élhetőbb település kialakítása, hosszú távon a lakosság helyben tartása, a fiatalok, a lakosok településhez kötése, a település lakosságmegtartó erejének növelése.
Mályinkán a művelődési ház épülete az 1950-es években épült, amit többször átalakítottak, bővítettek, majd visszabontottak. A település lakosságának évtizedes igénye, egy a település közösségi életének biztosítására szolgáló multifunkciós tér kialakítása, ami helyet tud adni a közösség kulturális, közösségépítő és szórakoztató rendezvényeinek. Az önkormányzati tulajdonban álló meglévő,
leromlott állapotban lévő Művelődési Ház épülete elbontásra kerül.
A fejlesztés eredményeként egy új, modern, korszerű művelődési ház építésére kerül sor, ez által
ösztönözve a kulturális élet fellendítését, növelve a település esztétikai értékét. A projektben
megtörténik a művelődési ház udvarának felújítása is új, valamint az épületen belül kialakításra kerül ingyenesen használható nyilvános mosdó, pelenkázó. A földszinten nagy terem, kisterem, színpad, iroda, büfé, moko WC, a tetőtérben pedig galéria és könyvtár terem lesz kialakítva.
Az esztétika és kultúra mellett kiemelten szükséges az Okos, digitális fejlesztés is, mely magában
foglalja közterületi wi-fi hálózat, valamint közterületi térfigyelő kamerarendszer kialakítását is. Az épület akadálymentes lesz, megújuló energiaforrásként napelem rendszer telepítésére kerül sor. A projekt tervezett befejezése 2024.07.01.
A 249,9 millió forint európai uniós támogatásból finanszírozott projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

Egy bányász régió