Pénztárcát készíteni! Súlyos károkat okoztak a gyümölcsösökben az elmúlt napok mínusz 1, mínusz 7 Celsius-fokos éjszakái

Rossz hírt tett közzé az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint írják, a gyümölcsösök a fajtától függően az ország hőmérsékleti viszonyainak megfelelő eloszlásban a virágzás körüli különböző fenológiai fázisokban járnak.
A kajszi már Miskolc térségében is elvirágzott, errefelé az őszibarack a virágzás elején jár, az alma, a körte, a szilva, a cseresznye és a meggy is többnyire bimbós, Szeged környékén pedig már az őszibarack is túl van a virágzáson. Közölték: a gyümölcsösökben a mínusz 1, mínusz 7 fokos fagyok súlyos károkat okoztak.

Miskolc térségében fagyvédelem nélkül a kajsziban nagy a fagykár, az őszibarackban egyelőre még nem látszik a mértéke. A még bimbós kultúrákban nem látható károkozás. A Szeged környéki őszibarack termelők közül sokan sikeresen védekeztek a fagykár ellen.

A folytatás sem ígér sok jót. Hétfőtől várhatók ismét éjszakai fagyok, helyenként mínusz 5 fok alatti értékek is előfordulhatnak. Csütörtökön és pénteken várható még csapadék, majd már csak szórványosan valószínű eső, zápor, a jövő héten ismét hózápor. Vasárnaptól keddig nagy területen lesz erős, többfelé viharos az északias szél.

Borítókép: illusztráció

Egy bányász régió