Szüreti felvonulás Tardonán: népviseletben

Tegnap délután tartotta meg szüreti felvonulását a Tardonai Kulturális Egyesület. Czakó Tivadar polgármester úr, aki egyben az egyesület elnöke is, elmondta, hogy idén ünneplik alakulásuk 25. évfordulóját. Bár statisztikát nem vezetnek, de senki nem tud arról, hogy az elmúlt negyed század során elmaradt volna a felvonulás, így ez a 25.
Öröm volt látni, hogy idősek, fiatalok, gyerekek népviseletben érkeztek a gyülekezés helyszínére. Tóth Anett, aki az egyesületen belül a fiatalokat igyekszik összefogni, elmondta, hogy abban bízik, egyre többen lesznek. Már csak azért is, mert egy ilyen ruhát felvenni, abban lenni hatalmas öröm. Szavakkal nehéz elmondani, milyen fantasztikus érzés ebben megmutatkozni, ebben szórakozni.

A rendezvény kezdetén a kisbíró (Gyenes Bálint) kidobolta az elmúlt egy év értékelését- a születések szempontjából-, majd a rendezvényre vonatkozó intelmeket sorolta fel.

A menetet a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület lovasai vezették, őket a fiatalok követték a szőlőből készült dekorációval.

A menet a falu központjában állt meg, ahol a kisbíró ismét kidobolta az intelmeket, majd az egyesület tagjainak táncát nézhették meg az érdeklődők.
A felvonulás résztvevői a sportpálya melletti szabadidő központba érkeztek. Itt az egyesület látta vendégül a település lakóit.

Míg a felnőttek étkeztek, a kicsiket népi játékok várták a sportpályán.
Négy óra után Czakó Tivadar polgármester és Demeter Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a jelen lévőket. A település vezetője a szüretről, a szőlőről osztotta meg gondolatait, majd arról beszélt, hogy ezeknek milyen fontos közösségformáló ereje volt és van. Megköszönte az egyesület tagjainak, önkénteseknek azt a sok-sok munkát, mellyel a rendezvény sikeres lebonyolítását segítették.
Demeter Zoltán országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az olyan közösségi összefogás, mint az Tardonai Kulturális Egyesület milyen hatalmas szerepet tud betölteni egy község életében. Mozgatórugója a közösségi összefogásnak, a régi hagyományok ápolásának, s ezt jó látni.

A köszöntők után a tardonai bölcsődések és óvodások, valamit a kulturális egyesület műsora szórakoztatta a vendégeket. Az éjszakai talp alá valót pedig a Meridián Együttes szolgáltatta.

A galéria a képre kattintva tekinthető meg.

Egy bányász régió