Körforgalom és záportározó épül Múcsonyban

Múcsonyban 2 jelentős beruházás kezdődhet hamarosan. Mint azt Viszlai Viktor, a település polgármestere elmondta, mindkét beruházásra elnyerték a pályázati támogatást, a tervezés és a közbeszerzés lefolytatása után kezdődhetnek meg a kivitelezési munkák.

Beszámolt még egy fontos hírről. A helyi szociális infrastruktúra fejlesztésére 79 millió forint pályázati támogatást nyertek el. A Bányász út 3. sz. alatt megvalósuló fejlesztések:, 2 db elektromos vagy hibrid gépjármű beszerzése, 5 db elektromos kerékpár, szárítógép beszerzése, fedett kerékpártároló és töltő kiépítése, játszótér és pihenőpark kialakítása, kerítés építése. A beruházás befejezési határideje: 2024.szeptember 30.

KÖRFORGALOM
A beruházás célja a 2605 és 2606 számú utak csatlakozási csomópontjának 15m külső sugarú körforgalommá fejlesztése. A körforgalom minden ágán a gyalogosforgalom gyalogátkelő hellyel biztosított lesz. . A vízelvezetés zárt rendszerben kerül megvalósításra. A közvilágítás teljes átépítésre kerül. A József Attila út 6 m-es burkolatszélességet kap és a közvilágítási hálózat is átépítésre kerül.

A körforgalom a fentiekben leírtak alapján a rajzon és fotókon bemutatott helyszínen épül majd meg pályázati forrásból. Elnyert pályázati összeg: 199.991.111- Ft. A projekt befejezési dátuma: 2026.02.28.

ZÁPORTÁROZÓ
Az idei nyáron több településen, így Múcsonyban is gondot okozott a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék. Az időjárás változásával ezek egyébként egyre gyakoribbakká válnak, s egyre több csapadékra lehet számítani. Az Ady Endre folytatásában levő völgy az, ahová a domboldalról lefutó víz összegyűlik, s onnan zúdul a településre. Épp ezért az Ady út végén épülő gát megakadályozza a csapadék településre történő bezúdulását. A gát mögött összegyűlő csapadék ellenőrzött formában, zsilipen keresztül lesz majd leengedhető.

A beruházás műszaki leírása.Az Ady Endre utcai vízelvezető árok az utcától Északra lévő ~60 ha-os mezőgazdasági területről összegyülekező csapadékvizeket hivatott levezetni. Az elmúlt évek szélsőséges zápor csapadékai miatt az utcai csapadékvíz elvezető rendszer több esetben is túlterhelté vált és kiöntött. A 64 számú (utolsó) ingatlan utáni völgy adja a záportározó kialakításának lehetőségét. A völgy fenéken jelenleg is szinte folyamatos vízáramlás található.
A tározó teljes területe 0,44 ha, vízzel maximálisan elönthető területe 0,3 ha, átlagos mélysége teljes töltöttség esetén 2,6 m. A tározó maximális kapacitás 2.600 m3. A gát hossza a gáttengelyében mérve 38,2 m. Legnagyobb magassága 5,7 m lesz.

Elnyert pályázati összeg: 251.099.702- Ft. A projekt befejezési dátuma: 2025.08.31.

Egy bányász régió