Itt az újabb iskolai késelési ügy. Egy sajókazai diák az iskolában akarta megölni osztálytársait

Nem oly régen okozott óriási felháborodást, hogy egy diák az iskolában szúrta szíven osztálytársát, akit életveszélyes állapotban szállítottak kórházba. Itt az újabb késelési ügy.

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte egy fiatalkorú gyanúsított letartóztatását, aki osztálytársai megölésével fenyegetőzött. ,A nyomozás adatai szerint a Sajókazai Általános Iskola tanára a 2024. május 24. napján megtartott tanórán észlelte, hogy a fiatalkorú gyanúsított egy tizenegy centiméter pengehosszúságú konyhakést elővesz a táskájából, és azt a saját nyelvén húzogatja, ezért a kést elvette tőle.

A gyanúsított tagja egy korábban létrehozott internetes közösségi csoportnak, melyben – többek között – egy sajókazai „mészárlásról” és e kapcsán egy „bázis” létrehozásáról értekeztek, valamint olyan bejegyzést tett közzé, hogy a „sajókazaiak mind meg fognak fizetni!”. A gyanúsított 2024. május 26-án üzenetküldő alkalmazáson keresztül közölte az osztályfőnökével, hogy az általa iskolába vitt késsel az volt a szándéka, hogy az egész osztályt megölje.

A gyanúsított fenti cselekménye – bizonyítottság esetén – alkalmas emberölés előkészülete bűntettének a megállapítására. A bíróság álláspontja szerint megalapozottan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított a még kihallgatandó tanúk befolyásolásával a bizonyítási eljárást veszélyeztetné, esetleg az előkészített bűncselekményt véghez vinné, ezért – a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára is figyelemmel – egy hónapra elrendelte a fiatalkorú gyanúsított letartóztatását, melyet büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani.
A végzés nem végleges, a gyanúsított, védő és törvényes képviselő fellebbezést jelentett be.

Borítókép: illusztráció

Egy bányász régió