Idén karácsonykor ismét látható lesz a Betlehemi csillag

A nehézségek ellenére csillagászati szempontból szerencsés az évünk, december 21-től ismét látható lesz az égbolton a Betlehemi csillag.

A BETLEHEMI CSILLAG
A Betlehemi csillag jövendölte meg a messiás eljövetelét. A Biblia leírása szerint a napkeleti bölcsek a Betlehemi csillagot követve jutottak el a júdeai Betlehembe, Jézus születési helyére. A keresztény időszámítás kezdete  Jézus születése lett.
A Betlehemi csillag a keresztény világban a karácsony elválaszthatatlan része, legismertebb jelképe.

Az emberiség legrégebbi és legjobban leírt, feljegyzett tudománya a csillagászat.
A csillagászok évszázadokon át kutatták a Betlehemi csillag rejtélyét. De sem a feljegyzésekben, sem a visszafelé történő számításokban nem találtak üstököst, vagy egyéb különleges égi jelenséget.
Kepler volt az első olyan csillagász, aki megoldási javaslatot adott a Betlehemi csillagra. Ő volt az első, aki kiszámolta és kimutatta, hogy Kr. e. 7-ben a Jupiter és a Szaturnusz Nagy Együttállása következett be. Kepler érdekes módon mégsem erre gondolt betlehemi csillagként, hanem a Mars, Jupiter és Szaturnusz Kr. e. 6-ban bekövetkezett hármas együttállására.

A Jupitert a közel-keleti kultúrkörben a Királyok csillagaként ismerték, a Szaturnusz pedig Izrael csillaga, vagy a zsidó csillag néven volt ismeretes.A két csillag rendkívül látványos és szokatlan együttállása lehetett a Betlehemi csillag.

MIÉRT LESZ LÁTHATÓ IDÉN A BETLEHEMI CSILLAG?
Mi köze a 2020-as, meggyötört évünknek a betlehemi csillaghoz? Nem kevesebb annál, minthogy a Kr.e. 7-ben, a Jézus születésekor bekövetkezett Nagy Együttállás idén is be fog következni, méghozzá néhány napon belül! A Jupiter már szorgosan és vészesen közelít a Szaturnuszhoz, hogy végül december 21-én, az év legrövidebb és legsötétebb napján megismétlődjön a csoda, a két bolygó pompás és igen szoros égi együttállása. A 20 évente bekövetkező együttállás most kivételesen szoros lesz: A két bolygó mindössze 6 ívpercre közelíti meg egymást, amihez foghatót 1623 óta nem láthattunk, és 2080-ig nem is fogunk újra látni.

MIKOR ÉS HOL LÁTHATJUK A BETLEHEMI CSILLAGOT?
Este lehet felkeresni a Betlehemi csillagot, az egymást megközelítő Jupitert és Szaturnuszt. Napnyugta után egy órával, 17 órakor a fényes fehér Jupiter már feltűnően látszik a DNy-i égen, minden más csillagnál fényesebben ragyog. Tőle balra fölfelé a Szaturnusz is felbukkan halványabb, narancssárga csillagként, két holdátmérőnyire a Jupitertől. A páros éppen a Bak csillagkép déli részein rója égi pályáját. A bolygóközösség megpillantásához viszont nyílt, tiszta déli horizont szükséges, hiszen már most is csak alig 15 fok magasan vannak a látóhatár fölött. Érdemes ezért a csodás látványért sík terepet keresnünk december 21-én.

Borítókép: femina.hu

Egy bányász régió

Be the first to comment

Leave a Reply