Kopcsik Lajos Oscar-díjas cukrászmester

1941-ben született Sajószentpéteren. Az általános iskola után Smida Pál mestercukrász tanítványa lett. Mivel mestere iparengedélyét bevonták, 1956-ban kénytelen volt átjelentkezni a Borsodi Vendéglátó Vállalathoz, ahol Csányi László lett a mestere.

Tanulmányait 1959-ben, kitüntetéssel végezte. A vállalat kazincbarcikai cukrászüzemében állt munkába, és 1962-ben üzemvezető-helyettes, majd 1964-ben üzemvezető lett. Közben 1963-ban letette a mestervizsgát. A vendéglátóipari szakérettségit 1977-ben kapta meg.

1988-ban családi okok miatt Egerbe költözött.

1963-ban sikeres mestervizsgát tett, és középfokú vendéglátóipari képesítést szerzett.

1960-tól 15 alkalommal részt vett minden jelentõs Megyei és Országos Szakmai versenyen, ahol munkáját a zsûri minden esetben I. díjjal jutalmazta.

1970-ben a Szakácsegyesületek Világszövetsége XIV. Kongresszusának tiszteletére Országos Szakács- és Cukrászmûvészeti Kiállítást rendeztek Budapesten, amelyen a mûveit a Nemzetközi zsûri I.díjjal jutalmazta és megkapta a Világszövetség Ezüst Serlegét.

1970-ben mestercukrász kitüntetést kapott.

1974-ben MIKA-Bécsi Cukrász-szakács Versenyen aranyérmes lett.

1977-ben a Salon Culiniaira Mondial Bázel Világkiállításon aranyérmet kapott. A munkájáról készült fotók pedig bekerültek a svájci szakmai “Aranykönyv”-be.

1977. és 1982 években Prágában a “Gastroprag” Nemzetközi Szakmai Versenyen Aranyérmet kapott.

1986-ban “EXPO GAST” 86″ Világbajnokságon Luxemburgban egyéni és csapatversenyben aranyérmes lett. A cukrász szakmában Világbajnok lett.

1987-ben meghívást kapott Szabó Károly Puchberg-i cukrász mestertõl, hogy rendezzen kiállítást a marcipán múzeumban, ahol munkája jelenleg is láthatóak.

1987-ben “Szolgálat a Magyar Gasztronómiáért” c. kitüntetést kapta.

1988-ban a családjával Eger városába költözött

1988-ban Frankfurtban a szakács Olimpián munkáját aranyéremmel és Oscar díjjal jutalmazták.

1989-ben Graz leghíresebb cukrászdájában a Strehly-ben dolgozott, ahol önálló kiállítást rendezett.

Az 1989-ben alapított Venesz József díjat – a legmagasabb szakmai kitüntetést – elsõként kapta meg, amelyet a Magyar Cukrászok és Szakácsok Szövetsége alapított.

Több alkalommal kapott vállalati, miniszteri és kormánykitüntetést.

1993-ban újabb szakmai munkára kérték fel a Puchberg-i Marcipán Kiállításhoz.

1996-ban Tíz aranyérmet szerzett a berlini cukrászolimpián.

A szakmai életben a mai napig is aktívan részt vesz, a különbözõ hazai és nemzetközi versenyek zsürizésében, tanulók képzésében, tanulók vizsgáztatásában, szakmunkások továbbképzésében.

Borítókép: Lipcsei Péterrel a Barcika csillagai ünnepségén

Egy bányász régió