NASA: vegyük végre való tényként, a klímaváltozás itt van, katasztrófát okoz

A Föld átlagos hőmérséklete több mint 2 Fahrenheit fokot (1,2 Celsius fok) emelkedett a 19. század vége óta.

A hőmérséklet emelkedése olyan jelenségeket okoz, mint a
-tengeri jég és a jégtakaró tömegének csökkenése, a tengerszint emelkedése, -a hosszabb és intenzívebb hőhullámok,
-valamint a növények és állatok élőhelyeinek elmozdulása.
Az ilyen hosszú távú éghajlati trendek megértése elengedhetetlen az emberi élet biztonsága és minősége szempontjából, lehetővé téve az emberek számára, hogy alkalmazkodjanak a változó környezethez, például különböző növények ültetésével, vízkészleteink kezelésével és a szélsőséges időjárási eseményekre való felkészüléssel.

Hosszú távon a földgömb egyes részei gyorsabban melegednek, mint mások. A Föld felmelegedési trendjei leginkább az Északi-sarkvidéken jelentkeznek, amely az elemzések szerint több mint háromszor olyan gyors melegedést mutatnak, mint a földgömb többi része az elmúlt 30 évben . Az északi-sarki jég elvesztése – amelynek éves minimális területe évtizedenként körülbelül 13 százalékkal csökken – a régiót kevésbé reflektívvé teszi, vagyis az óceánok több napfényt nyelnek el, és a hőmérséklet tovább emelkedik. Ez az északi-sarkvidéki amplifikációnak nevezett jelenség további tengeri jégveszteséget, jégtakaró olvadást és tengerszint-emelkedést, intenzívebb sarkvidéki tűz időszakokat és örök fagy olvadást eredményez.

A képek az 1880 és 2019 között éves hőmérsékleti anomáliákat mutatja, az 1951 és 1980 közötti átlaghoz viszonyítva, amint azt a NASA, a NOAA, a Berkeley Earth kutatócsoport és a Met Office Hadley Center (Egyesült Királyság) rögzített.

Egy bányász régió