Mini Naprendszer Kazincbarcikán. Készülőben vannak az égitestek

Az Összefogással Barcikáért Egyesület 2021. márciusában- bízva abban, hogy a járványhelyzet azt lehetővé teszi – mini Naprendszert szeretne bemutatni Kazincbarcikán.

A Nap, ami 1 m átmérőjű gömb lesz, a Fő téren kerülne elhelyezésre, s tőle megfelelő távolságokra a bolygók. A Szaturnusz pl. -még nincs meg a pontos mérés- valahol az Irinyi iskola körül kerülne elhelyezésre. Igen, jelentősek a távolságok annak ellenére, hogy a kicsinyítés mértéke 1:1 400 000 000.

Nem titkoltan az egyik célja ennek a kiállításnak, hogy bepillantsunk Naprendszerünk világába, belülről lássuk a bolygók és holdak egymáshoz viszonyított méretét, a közöttük lévő távolságot. S rádöbbenjünk arra, milyen kivételes helyzetben is vagyunk mi itt a Föld nevű bolygón.
Ez az élettér a belátható univerzumon belül egyedüli. Pedig ennek az univerzumnak milliárd számra vannak “Naprendszerei”. A távolságok azonban olyan hatalmasak, hogy nem fogjuk tudni elhagyni Földünket. S persze nem ezen kellene gondolkodni, hogy elhagyjuk, hanem azon, hogy megvédjük.

A távolságokról pedig csak annyit, hogy a Tejútrendszert egy 300 km/h sebességű Forma 1-es autó 360 000 000 000 év alatt tudná átutazni. Reménytelen vállalkozás.

A kiállításon nem csak a bolygók, holdak, a Szaturnusz gyűrűje lesz látható, hanem sokféle érdekességgel is találkozhatnak mindazok, akik sétálnak egyet a Naprendszerben.

Egy bányász régió