Serfőző Sándor

Serfőző Sándor a Vizsolyhoz közeli Mogyoróskán született. Tokajban fejezte be a középiskolát, itt érettségizett, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem, latin, népművelési szakán folytatta tanulmányait, s szerzett diplomát.
Első munkahelyén népművelőként dolgozott, 1967-ben a Borsodi Vegyi Kombinát művelődési házában kapott igazgatói megbízatást.

A VDSZ  irányítása alatt álló művelődési házban feladata volt a  gyár dolgozóinak kulturális-művelődési-szabadidős igényeinek kielégítése. Az intézmény vezetése során szakkörök, képző- és iparművészeti kiállítások szervezésére, működtetése volt feladata.

A Radnóti, vagy a hogyan a városban emlegették, a „Rados”  egyszemélyes művelődési ház volt, hiszen rajta kívül egy gondnok, takarító dolgozott a műv. házban.

 Jelentős változást hozott kazincbarcikai éveiben az Egressy Béni Művelődési Központot átadása. Az intézményt  1969. december 13-án avatták fel. Serfőző Sándor már az avatás feladatainak előkészítésében is részt vett. Ő lett a széles intézményi hálózatot felölelő kazincbarcikai közművelődés felelős vezetője. A  művelődési központ közös fenntartású volt. Szakmailag a herbolyai, a felsőbarcikai, a Radnóti és a berentei művelődési házak tartoztak hozzá.

1973-ban  Kiváló Népművelő címmel tüntették ki. 1974-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, színházelmélet-dramaturgia szakon szerzett újabb diplomát.

Serfőző Sándor kazincbarcikai éveiről így vall “A kazincbarcikai évek 1973 végéig tartottak, s …egész eddigi életemre, pályámra, emberi magatartásomra kiható élményt jelentettek. Életemnek különös szerencséje, hogy a BVK-ban nagyszerű, korrekt munkahelyi közösségben dolgozhattam olyanokkal, akik munkájuknak éltek, s kulturális igényük volt. Nekem mindez szárnyakat adott.” (Idézet forrása: Barcikai Históriás)

A kazincbarcikai évek után jelentős vezetői megbízatásokat kapott Serfőző Sándor, a közművelődés egyik megyei irányítója volt, majd a  Magyar Állami Népi Együttes igazgatója. A MÁNE igazgatójának 1980. október 1-jén nevezték ki, megbízatását többször meghosszabbították.

A Magyar Állami Népi együttes Serfőző Sándor vezetése alatt többször ellátogatott Kazincbarcikára.

Fotó:lincedin.com

Egy bányász régió