Mini Naprendszer Kazincbarcikán

Kazincbarcikán ez év tavaszán az Összefogással Barcikáért Egyesület az ÓSZC Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjainak közreműködésével mini Naprendszert tervez kiállítani.


Bár az eredetileg tervezett március végi időpont feltehetően későbbre csúszik a járvány miatt, az előkészületek ennek ellenére a meghatározott ütemben zajlanak. Elkészültek a bolygók, holdak, kiállítási posztamensek és konzolok.
A mostani legnagyobb kihívást a Sztaturnusz gyűrűjének elkészítése jelenti. Miután a valóságban a gyűrű csak néhány 100 m vastagságú, az arányok megtartása miatt ezt nem könnyű szemléltetni.

A bemutató alkalmával mindent (az égitesteket és a közöttük lévő távolságot) arányosan kicsinyített méretben láthatnak majd, a kicsinyítés mértéke 1:1 400 000 000. Ez az égitestek esetében még viszonylag könnyebb (A Nap 1 m átmérőjű gömb, a Föld csak 0,96 cm), a távolságok így Így érdekesnek ígérkeznek

Minden égitest mellett látható lesz egy ismertető, érdekes leírásokkal. De a szervezők terveznek ügyességi játékokat, látványos bemutatókat is
Azok, akik eljönnek, egy kellemes sétán vehetnek részt, talán érdekes látványosságokkal.

Egy bányász régió