Késik, de nem marad el a mini Naprendszer kiállítás Kazincbarcikán

Egy újabb állomással beljebb, elkészült a Szaturnusz és gyűrűje, így készen van a mini Naprendszer kiállítási anyaga. Eredetileg március második felére tervezte a kiállítást az Összefogással Barcikáért Egyesület, de a meghosszabbított vészhelyzeti korlátozások miatt azt el kellett halasztani. Abban bíznak a szervezők, hogy a Föld napján talán már lesz lehetőség…. S gondolva a diákokra, az eredeti helyszínt is megváltoztatni szándékoznak.

Méretarányos
A Naprendszer méretarányos kicsinyítése (1:1 400 000 000) még így is jelentős távolságot jelent majd. Az arányos kicsinyítés vonatkozik a bolygók méretére és a köztük lévő távolságra is. A Nap, amely 1 m átmérőjű gömb, a tervek szerint a Don Bosco Sportközpont mögötti sétányon kerül elhelyezésre, a Jupiter a Völgy park közepe táján, a Szaturnusz és gyűrűje az Irinyinél, az Uránusz pedig a Deák Ferenc iskolánál lesz. Érdekes séta a Naprendszerben.

Miért kerül bemutatásra a mini Naprendszer?
A Naprendszert csak képekről ismerjük, melyek nem alkalmasak az arányok bemutatására. A kiállítás betekintést nyújt a Naprendszer méreteibe, s szembesülhetünk azzal, hogy Földünk, ez a parányi bolygó hordoz egyedül életet a hatalmas világegyetemben. Egyedüli és elhagyhatatlan lehetősége ez az emberiségnek. Kérdés: meddig?

Mit lehet még látni?
A szervezők gondolnak a diákokra, azokra, akiket érdekel a világegyetem rejtélye, ezért a kiállítás létrehozásában közreműködő ÓSZC Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjainak közreműködésével sok érdekességgel, kísérlettel készülnek, melyet a Naprendszerben történő séta során egy-egy állomáson lehet megtekinteni, igénybe venni. Meghökkentő dolgokkal találkozhatnak azok, akik időt szánnak ezeken a pontokon a felkínált lehetőségekkel való találkozásra. Mert mind a Naprendszer, mind a világegyetem a titkok és érdekességek kertje. A fejre állt bolygótól, az elhasalt bolygón át, a naponta születő 200 millió csillagig.

A Föld sétánya
A kiállítás ide alatt a Naprendszer útvonalát Föld sétányának nevezik majd el a szervezők , ahová számtalan érdekes információt, képet helyeznek el a Naprendszerben barangolók számára. Érdekeseket, megdöbbentőeket.

Lesz lehetőség tovább bővíteni a kiállítást?
A kiállítás anyaga elkészült, de szeretné azt tovább bővíteni az egyesület. Ennek megvalósításához kérik, hogy akinek lehetősége van, támogassa e program bővítését. Bármilyen összegű adományt szívesen fogadnak, melyet az egyesület számlájára lehet befizetni:
Összefogással Barcikáért Egyesület
Számlaszám:11734152-29901704-00000000

Érdemes lesz egy sétát tenni a Naprendszerben.

Egy bányász régió