RENDHÁZAT AVATTAK A SZALÉZIAK KAZINCBARCIKÁN

Az ünnepség a Rendház kápolnájában kezdődött, ahol Soltész Miklós,  a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára mondott köszöntőt. Ezt követően került sor a szalag ünnepélyes átvágására, melyen Soltész Miklós mellett jelen volt Demeter Zoltán országgyűlési képviselő és Szitka Péter polgármester. Az ünnepség az iskola új műhelycsarnokának bokréta ünnepségével folytatódott.

A Don Bosco Sportközpontban zárult az avató ünnepség, itt ismertették a beruházás részleteit, az iskola filozófiáját, küldetéstudatát.
A Rendház többfunkciós épületté vált, melynek beruházási költsége 1,2 milliárd Ft volt.  Az épület teljes felújításával itt dolgozhatnak, lakhatnak  a rend egyházi személyiségei. Szociális blokkot is működtetnek majd, amely olyan munkavállalókat segít, akiknek az életbe való elindulásához a lakhatás, egyéb támogatás nélkülözhetetlen. Több közösségi tér is várja a fiatalokat, s az épület ad otthont a kollégiumnak is.

Az épülő műhelycsarnok a szakképzést szolgálja. Figyelembe véve az ide járó tanulók igényeit, 8 fős kiscsoportokban folyik a szakképzés, csoportonként 2 mentor (szakoktató) irányításával. Az első perctől kezdve dolgoznak a diákok, folyamatosan látják munkájuk értelmét, az „alkotást”, amely pozitívan hat motivációjukra, szakmájuk iránti elkötelezettségre.
Talán nem is ez a legérdekesebb, hanem az a kapcsolat, bizalom, tisztelet, amely az oktatók és a diákok között kialakult, s amelyre minden magyar iskolában nagyon nagy szükség lenne.

Ezt követően Szitka Péter polgármester mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy a Szalézi rend és az önkormányzat között kialakult jó kapcsolat fényesen példázza, hogy ez mennyire gyümölcsöző az egyháznak és Kazincbarcikának. A  Don Bosco Sportközpont és a Rendház közötti terület a Völgy park megújulásával, a Mezey Központtal  a város kiemelt  részévé vált.

Demeter Zoltán kiemelte, hogy milyen fontos szerepet tölt be a fiatalok nevelése-oktatása terén a Szalézi rend,  de  a sport, kultúra, közösségépítés területén is meghatározó a szerepük Kazincbarcikán. A magyar kormány annak idején támogatta a Don Bosco Sportközpont építését, s a most futó illetve befejezett Szalézis  beruházásokhoz is 2 milliárd forint fölötti a támogatás.

Demeter Zoltán kiemelte, számára a régió fejlődése nem politikai kérdés.  Ezt bizonyítja az is, hogy a kormány 1 milliárd Ft nagyságú összeggel támogatja a kazincbarcikai  önkormányzat most futó fejlesztéseit, beruházásait.

Egy bányász régió