Keserédes olimpiai megnyitó

Megnyitották Tokióban a 2020-as nyári olimpiai játékokat. Igen, most 2021-ben .
A járvány sok mindent átírt, nem csak az olimpia dátumát. Átírta azt a légkört, ami általában az olimpiai megnyitókat jellemzi. Minden ország hatalmas erőket mozgósít, hogy az ő olimpiai megnyitója legyen a legjobb, legszebb.
S persze ennek akkor van élettől duzzadó értéke, ha lehet hallani a helyszínen helyet foglaló közönség hatalmas tapsait, hurrázását, fülsüketítő zsivaját. Ha élettel telik meg a megnyitó ünnepség.

Ma valami más történt Tokióban. A megnyitó valóban szép volt, a japán csúcstechnológiát ötvözték a japán hagyománnyal, s mindent megtettek a föllépők a sikerért. Csak egy valami nem jött, hiányzott:  a taps, az éljenzés,  a hangzavar, a nézők mosolya és kacaja. Üres lelátó fogadta a megnyitó szereplőit, s ezzel valami eltűnt a megnyitók nagyszerűségéből.

S a folytatás számomra szívszorító volt. A szokásoknak megfelelően felvonultak az olimpián részt vevő országok sportolói, …maszkban. S jöttek a maszkok, jöttek, csak jöttek a maszkok.

Ez az olimpia nem a felhőtlen öröm és vidámság olimpiája lesz, születhetnek bármilyen nagyszerű eredmények. A vírus ellopta az olimpia hangulatát, s emiatt a tokiói olimpia már nem olyan, mint a többi volt.

Számomra már hosszú évek óta az olimpia az a sportesemény, amit minden körülmények között figyelemmel kísértem. A hangulat, a telt ház, az ováció, a nézők hozzátartoztak a sportolók sikeréhez. Így volt kerek , örömteli és ünnep az olimpia. Itt nem lesz olyan hangorkán, mint amikor Egerszegi Krisztina, az akkor  ismeretlen tizenéves magyar leány elsőként ért célba, s nyert olimpiai aranyat. S nem lesz olyan tapsvihar, mint amikor a legendás Balczó András aranyat nyert öttusában. Csend lesz.
A vírus ellopta az olimpia hangulatát. S egyben rávilágított arra, hogy az emberiségnek tudomásul kell venni, a természet erői, még ha oly gonoszak is, erősebbek, mint mi. Jó lesz sok mindent újra gondolni, mert nem csak az olimpia kerül veszélybe, hanem az életterünk is…

Egy bányász régió