Az év leglátványosabb égi jelensége

Érdemes csütörtökön és pénteken éjjel a szemeket az égre szegezni.
Az év egyik leglátványosabb jelenségét figyelhetjük meg ezeken a napokon.


A Föld pályája minden év augusztusában egy meteorraj pályáját keresztezi. Ezek a meteorok beérkezve a Föld légkörébe felizzanak, ez a látványos esemény a Perseidák hullócsillagainak jelensége. Minden év augusztus 7-15. között lehet a legtöbb hullócsillagra számítani. A hullócsillagok számának maximuma augusztus 12-13-ának éjjelén a leglátványosabb, természetesen csak akkor, ha ezt a meteorológiai viszonyok lehetővé teszik. A legtöbb hullócsillag éjfél után látható.

A Perseidákét nem véletlenül tartják az egyik leglátványosabb meteorhullásnak. Megfelelő viszonyok között a maximum alatt óránként akár 60 hullócsillagot is láthat az, aki majd az eget kémleli. Igaz, a fényszennyezés és az égbolt tisztasága nagyban befolyásolja az észlelést. Nagyvárosokban például óránként csak néhány meteort lehet majd megfigyelni, ezért érdemes városon kívül csodálni az égi jelenséget. A szemnek nagyjából 20 percre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon a sötéthez, fontos azonban, hogy a megfigyelés alatt még a telefonunkra se nézzünk rá, a fény ugyanis elvakíthatja az embert.

Az előrejelzések szerint idén zavartalanul vadászhatjuk a hullócsillagokat, ugyanis az említett időszakban előreláthatólag zárt felhőzet nem takarja majd az égboltot, kellemes időben lehet részünk.

-rizner-

Egy bányász régió