Ha a táborlakó vidám arccal tér haza, az a legnagyobb elismerés

A mai napon zárult a Nagybarcán megrendezett honvédelmi tábor. Ezen a záró napon került sor a táborozó fiatalok közötti verseny utolsó megmérettetésére, az akadályfutásra.  A rendezvényen részt vett Demeter Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Alakszai Zoltán  a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vezetője.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott


A táborozó fiatalokat, a tábor vezetőit dr. Alakszai Zoltán  köszöntötte. A köszöntő elhangzása után indult a verseny. Ekkor adódott rövid idő arra, hogy Kiss Gábor főhadnagy  úrra, a tábor vezetőjével szót váltsunk erről a táborról.Főhadnagy úr, milyen tábor az, ahol most a fiatalok vannak?
Honvédelmi tábor, mely túlélő táborként került megszervezésre. 31 táborozónk volt ebben az öt napos táborban,  25 fiú és  6 lány. Bízom abban, hogy a fiatalok számára élményekkel teli volt ez az öt nap a kötelező napirenddel és a  rengeteg programmal együtt.

Kiss Gábor főhadnagy- táborvezető

Honnan érkeztek a gyerekek a nagybarcai táborba?
Sok helyről, a legtávolabbiak Szegedről, Budapestről, Győrből jöttek el. Lehet mondani, hogy az ország minden szegletéből van táborozónk. A tábor rendkívül népszerű volt, hiszen már a meghirdetés napján elfogyott minden táborozói hely.

Milyen indíttatásból jelentkeztek a fiatalok egy  ilyen túlélő katonai táborba?
A tábor első napján, hétfőn volt egy motivációs megbeszélés a fiatalokkal. A csapat nagy része önmaga  választotta ezt a tábort. Elsődlegesen nem azért, mert katona szeretne lenni, hanem azért, hogy betekintést nyerjen a katonai életbe, s kipróbálja magát egy ilyen élethelyzetben. Van négy  olyan fiatal, akik több táborban jártak már, rendkívül fegyelmezettek, fölkészültek, ők katonai pályára készülnek.

Van olyan nem titkolt szándékuk, hogy a katonai életpálya felé orientálják  a fiatalokat?
Ez egy ifjúsági tábor, jellegét tekintve honvédelmi. Természetes, ha van  a táborozókban érdeklődés  e hivatás iránt, akkor mi minden információval ellátjuk.

Rendszeres táboroztató, vagy ez az első ilyen tábora?
Nekem ez a 4. táborom, az idei évben pedig a  második. Előző táborom Telkibányán volt. Ezt én szeretem csinálni, elöljáróm ezt a tábort rám bízta, s mi ennek ennek a csapatommal együtt igyekszünk eleget tenni.

Mi volt a legnagyobb élménye?
Én minden programnál ott voltam. Az éjszakai túránál ugyan úgy, mint a reggeli tornánál, a szabályok ellenőrzésénél, így rengetek élmény ért. Ide sorolhatom a fiatalok meghökkenését, amikor közöltük, hogy a táborban nincs mobiltelefon használat. Az csak az esti órákban  áll rendelkezésükre egy fél óra, amikor telefonon hívhatják azokat, akikkel beszélni szeretnének. Vagy az, amikor meg kellett tanulniuk, hogy a túlélő táborban az olyan kifejezés, hogy „én”, az nem működik, helyette itt a „mi” van a középpontban. Nekem a legnagyobbélmény ugyan az volt, mint ami a táborozóknak. Amikor túrázni mentünk a Lázbérci víztározóhoz, s a domb tetején a fák közül megpillantottuk a tavat. Szerintem az a csodás panoráma a gyerekeknek is hatalmas élmény volt.

Mit tart fontosnak, amit el szeretne mondani a nagybarcai tábor kapcsán?
Megköszönöm a szülők bizalmát, hogy ránk bízták gyermekeiket.  Pontosan ezért fontos, hogy maradandó élmény legyen a tábor a fiatalok számára. Ha a táborlakó vidám arccal tér haza, az a legnagyobb elismerés. Akkor mondhatom: megérte ide eljönni.

Hering Hanna és Csontos Attila Sándor táborozók

Két táborozóval, Hering  Hannával és  Csontos Attila Sándorral beszélgettem a táborról. Elmondták, hogy  a táborra az internetes felületen keresztül lehetett jelentkezni, s nagyon gyorsan megtelt ez a tábor. Arra a kérdésre, hogy mennyire szigorú egy ilyen túlélő tábor,azt válaszolták: Szigorú rendszabályok voltak, de azért nem volt vészes.
Hanna nem akar katona lenni, a testvére viszont katonának készül. Tőle hallott sok élményt ezekről a táborokról, s azért jelentkezett, hogy kipróbálja azt.  Sándor katonának készül, tervei szerint  a Nemzeti Közszolgálati Egyetememen folytatja majd tanulmányait. Amikor Hannát arról faggattam, hogy milyen új ismereteket szerzett, elmondta, hogy megtanultak tájékozódni, tüzet gyújtani,
derékaljat készíteni. Szóval sok mindent, ami a túléléshez szükséges.

A fotók a www.hirozon szerkesztőség engedélyével kerültek felhasználásra-
-rizner-

-rizner-

Egy bányász régió