Egy bájos falu a Hangács- és a Ziliz- patak összefolyásánál

Ziliz 400 fős kistelepülés a Hangács- és Ziliz- patak völgyében. Olyan falu, melynek központját sok kisváros is megirigyelhetné. A két legjellemzőbb dolog, amire a település büszke lehet: egyre több fiatal telepedik itt le, s gyönyörű Ziliz táji környezete.

A hétvégén tartott falunapon látogattunk el a településre. Nem csak a szórakozásé volt ez a nap, hanem a Magyar Falu Program keretében megvalósult fejlesztéseket, beruházásokat is átadták.
Az ünnepségen a vendégeket Verebélyi Norbert polgármester és Demeter Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte.

Verebélyi Norbert polgármester és Demeter Zoltán országgyűlési képviselő

Polgármester úr kiemelte azt a 3 fejlesztést, beruházást, amit most adnak majd át. Demeter Zoltán a Magyar Falu Program szerepéről szólt. Elmondta, hogy a tíz éves program végéig Magyarországon minden önkormányzati tulajdonban lévő épület felújításra kerül. A magyar vidék értéket jelent, s a helyben lakás érdekében ezeket az értékeket meg kell védeni. Örömére szolgál, hogy Ziliz élt a lehetőségekkel, s a település ismét fejlődhetett, szolgálva ezzel lakossága érdekeit.

A rendezvény szünetében volt lehetőségünk Verebélyi Norbert polgármesterrel beszélgetni Zilizről. Ó már harmadik ciklusban tölti be a településvezetői posztot. Jellemzője, hogy nem „öltönyös polgármester”, hiszen ha kell, a kétkezi munkát is elvégzi a település érdekében.

Polgármester úr, mi az a néhány dolog, mellyel a települést ajánlani tudná a közvélemény számára? Ziliz gyönyörű táji környezetben fekszik, csendes, békés, rendezett  falu. Ahogy mondani szokták, itt harapni lehet a levegőt. A békés jelző is igaz, hiszen a bűnözői magatartás nem jellemző Zilizre. S ami még nagyon fontos, hogy a  megüresedő házakat fiatal családok vásárolják meg, ezért a település lakossága fiatalodik.
Nagyon fontos tényező az is, hogy egyre több vállalkozás jön létre Zilizen. Jó, mert munkahelyet teremtenek, nincs munkanélküliség így a faluban. S jó, mert segítőkészen állnak hozzá a település érdekében felmerülő feladatok megvalósításához.

Mi az a néhány dolog, amire, mint településvezető, büszkén gondol? Zilizen minden olyan szolgáltatás megvan, ami a komfortos élethez ma már elengedhetetlen. Mielőtt a fejlesztéseket  sorba vennék, szeretném kiemelni a tájházunkat, amelynek minden berendezése, kiállítási tárgya a településről származik. S ez nem csak az eredetiség miatt fontos, hanem azért is,  mert jellemzi a település lakóit a lokálpatriotizmus.  S ez bizony jó érzés lehet minden lakosnak.

A mai napon adjuk át a Magyar Falu Program keretében megvalósult három fejlesztést. Több mint 2 millió Ft-ot költhettünk az orvosi rendelő műszereinek fejlesztésére, így ma már mindenünk megvan, mint ami megvan egy korszerű városi rendelőben. 4 millió Ft értékben tudtunk udvari játékokat telepíteni az óvoda udvarára, s megvalósult a Dózsa György út felújítása, aszfaltozása is. Lehet, hogy nem tűnnek ezek nagy dolgoknak, de nekünk ezek nagyon fontosak.

Faluház

Mi az, ami az elkövetkező időszak legnagyobb kihívása lesz? Ziliz egy völgyben fekszik, s az utóbbi időszakban jelentkező villámárvizek, jelentősebb esők komoly gondot okoznak. Nem csak a csapadék, hanem sokszor a domboldalról a  sár is a falura ömlik. Szeretnénk ezért a települést egy övárok rendszerrel megvédeni ettől. A tervezés már zajlik, hamarosan benyújtjuk a pályázatunkat is. Bízom abban, hogy ere a programunkra is sikerül támogatást szerezni.

Milyen a kapcsolata a térség országgyűlési képviselőjével, Demeter Zoltánnal?
Nagyon jó. Amiben tud, segít. A pandémia idején is rendszeresen tudtuk őt keresni, segített a település pályázatainál. De személyesen is rendszeresen találkozunk, legutóbb kb. 1 hónapja járt itt, átbeszéltük a falu legnagyobb problémáit,  számba vettük a lehetőségeket. Szívén viseli a falu sorsát.

Van-e még olyan dolog polgármester úr, amit szándékai szerint szívesen megvalósítana? Igen, Jó lenne egy községi játszótér. A lakosság egyre szívesebben vesz részt községi rendezvényeken, ezért elkelne már itt egy közösségi ház. Lehetőség volna Ziliz határában víztározó kialakítására, amit sokféle módon lehetne hasznosítani. S persze van nekünk egy régi szép emlékünk is. A falu határában még él az a két villámcsapást is túlélt tölgyfa, amihez a legendák szerint II. Rákóczi Ferenc a lovát kikötötte. Jó lenne oda egy út, hogy az érdeklődők felkereshessék azt a fát, tisztelegjenek II. Rákóczi Ferenc emléke előtt.
Köszönöm a beszélgetést!

Beszélgető társaim

Kihasználva az ebédidőt, két hölggyel beszélgettem, akik együtt ültek az asztalnál. Egyikük Zilizen lakik, a társa Boldváról jött át a falu napra.
A Zilizen élő hölgy elmondta, ő szeret itt lakni, szereti ezt a falut. A Boldváról jött vendég itt szívesebben van, mint otthon. Zilizen kedvesebbek az emberek, jobban figyelnek egymásra, udvariasabbak. S  bár Ziliz kisebb, mint Boldva, a táj gyönyörű, a levegő pedig „isteni”. Ezekért jött át ma is Zilizre.

-rizner-

-rizner-

Egy bányász régió