SZENT ISTVÁN ÜNNEPE A GYÓGYNÖVÉNYEK FÖLDJÉN

A cikk elején mindenképp kikívánkozik belőlem néhány gondolat.  Meglepett a boldvai Szent István ünnep, mert egy szokatlanul jól szervezett, sok-sok értékeket felsorakoztató, rendkívül színvonalas  ünnep részese lehettem. Olyan ünnepen voltam, ahol  rengeteg mosolygós, barátságos  segítőt, aktivistát, érdeklődőt láthattam, ahol sokat tesznek az értékek megteremtéséért, a hagyományok ápolásáért.  S a sok mosoly, a közösség összefogása, a kedvesség, barátság , az értékek tisztelete jól  esett a lelkemnek.

Boldván augusztus 20-án tartották Szent István ünnepét. Az egész napos program részeként délután került sor a műemléki református templomban az ünnepségre.  A templom zsúfolásig megtelt az ünnep idejére. A Himnusz eléneklése után Szabóné Tóth Julianna Judit polgármester köszöntötte a vendégeket, majd Demeter Zoltán országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet. A műsorban közreműködtek az óvodások, az új kenyeret pedig Prókai Árpád lelkész áldotta meg.

Szabóné Tóth Julianna Judit polgármester , Demeter Zoltán országgyűlési képviselő


A nap során a Barátok Házába várták a vendégeket, ahol íjász bemutató, helyi alkotók munkáiból összeállított szabadtéri  kiállítás, esküvői fotók és kellékek kiállítása, hadtörténeti bemutató,  és egyéb érdekesség várta a vendégeket. A Monostor tér pedig a kicsiké volt, ahol ugráló vár, s számtalan más program várta őket.

Helyi alkotók: Gressai Renáta (fotó), Kiss László természetfotó, Máté Andrea (festő)


A nap folyamán lehetőségem szót váltani a település polgármesterével. Szabóné Tóth Julianna Judit 2 éve Boldva első számú vezetője.

Polgármester asszony mit tart fontosnak, ha arra kérném, mutassa be nekünk Boldvát?
Miskolctól nem messze vagyunk, festői tájon fekszik a település, a Boldva folyóról kapta a nevét. A Historia-völgy első települése Boldva, s  közel vagyunk a városokhoz, Miskolchoz, Edelényhez, Kazincbarcikához. Ez fontos tényező, hiszen ez a közelség sokak számára  munkalehetőséget jelent.

Milyen a munkanélküliség Boldván? Ebben jól állunk. A városok  közelsége miatt sokan dolgoznak, s van 69 közfoglalkoztatottunk. Tehát azoknak, akik dolgozni szeretnének, a   lehetőség adott. Mi arra törekszünk, hogy mindenkinek legyen jövedelme a tisztes megélhetés érdekében. Számunkra ebben segít a Start Program is.

Visszatérve, mi az amit Boldváról érdemes még tudni?  Gyógynövényt, fűszernövényt, konyhakerti növényeket, citromfüvet  termesztünk jelentős területen. Van egy tökmagolaj üzemünk. Gyógyteát, fűszernövényt, tökmagolajat forgalmazunk, ma már külföldre is. A termékeink minősége  kiváló, sok erről a visszajelzés, és emiatt sok a visszatérő vásárló is.  Büszkék vagyunk a Barátok Házára, ami a település egyik különlegessége rengeteg programmal. Ma is otthont ad számtalan rendezvénynek. Négy épületünk bekerült a megyei értéktárba , a műemlék református templomunk, a Tájház, Barátok Háza és a liget,  monostor. A mi tudomásunk szerint a  halotti beszéd az akkori monostorban íródott, de ezekkel kapcsolatban újabb kutatások kellenek még.

Több településen jártam, szinte mindenhol szóba került a közbiztonság. Milyen ez Boldván?
Jó. Erre csak egy példa. Többször fölvetődött, hogy szereljünk fel kamerákat a településen, de a rendőrkapitány véleménye az, hogy erre Boldván nincs szükség, a közbiztonság jó.  S valóban jó a közbiztonság.

Mielőtt felteszem a következő kérdést, megemlítem, hogy amikor jöttem be a Monostor térre, meglepett mindkét buszmegálló tisztasága, épsége . Nincs összefirkálva, megrongálva, tiszta. Ez  sokat elárul a településről, és sok város megirigyelhetné. Visszatérve beszélgetésünkhöz ,  mi az, amit érdemes még kiemelne a mindennapi munkájából, ami fontos az Ön számára. ? Én sokáig alpolgármester voltam, így sok közös dolognak lehettem részese. Úgy gondolom, hogy nem a nagy dolgok teszik gazdaggá a település életét, hanem az a sok kis dolog az, ami örömet hozhat a mindennapokban. Nagyon jó kapcsolatunk a MÁV-val, nagyon sokat segítenek nekünk. Büszkék vagyunk arra, hogy virágos település lett Boldva.  Számunkra fontos a nyugdíjasok közössége, akikről minden évben szeretnénk megemlékezni. De ilyen fontos és üde színfolt volt az elmúlt évi Mikulás. A járványhelyzet miatt nem tarthattunk közös ünnepet, ezért 450 gyereket látogatott  meg a a Mikulásunk. Hatalmas öröm volt ez a kicsik körében. De ugyan ilyen büszkék vagyunk az Aludttej Fesztiválra, ami az idei évben a megszokotthoz képest később kerül megrendezésre. Szóval számomra minden olyan dolog fontos, amely a közösség számára értéket hoz létre, örömet okoz.

Mi a nagy vágya, amit szeretne megvalósítani Boldván? A  fiataloknak kellene egy közösségi tér, közösségi  ház, ahol a szabadidejüket saját igényeik szerint eltölthetik főleg ősszel és télen. S szeretnénk megoldani az idősek ellátását, kellene egy idősek otthona. Mi nagyon sok energiát fordítunk a település közösségi életére, ezek is szerver részei lennének ennek.
Milyen a kapcsolata Demeter Zoltán országgyűlési képviselővel? Én még korábbról ismerem őt, iskola igazgatóként is sokat találkoztam vele. Amiben tud, segít nekünk. Igaz az utóbbi időben a pandémia  miatt zömében telefonon konzultáltunk, de a segítségére mindig számíthattunk

Mi az, amit még szeretne üzenni a külvilágnak?
Jöjjenek el Boldvára, ismerjék meg a mi csodálatos környezetben fekvő, barátságos településünket. Mi mindenkit szívesen látunk!

Köszönöm a beszélgetést.

-rizner-

Egy bányász régió