Fókuszban a világ legizgalmasabb városai!Új, több hetes műsorfolyam a NatGeón

The buildings of Shibuya illuminate busiest street crossing in the world in the early evening.

A National Geographic csatorna a város kedvelőinek és a tanulni vágyóknak egy különleges négy hetes műsorfolyamot állított össze, amely során külföldi városokat, építészeti remekműveket ismerhetnek meg a nézők.

A városokra és az építészetre koncentráló műsorok szeptember 23-tól október 15-éig láthatóak a National Geographic csatornán.  Ebben a kiemelt időszakban olyan új műsorok lesznek elérhetőek, mint például a Városépítők című dokumentumfilm sorozat, amely a Föld nyolc városának – Berlin, Párizs, New York, Tokió, Seattle, Nápoly, Sydney, Canberra – gondjait, sikereit tárja elénk, valamint a várost meghatározó építészeti alkotásokat is bemutatja.

A sorozatban láthatjuk, milyen gondokkal kell megküzdeniük ezeknek az ikonikus városoknak. Nápolyra például egy aktív tűzhányó jelent veszélyt, New York pedig a globális felmelegedés következményeitől retteg. Berlin jelenleg hemzseg a startupoktól, tudatosan kozmopolita, és messzemenőkig elkötelezett a társadalmi kohézió és a fenntartható fejlődés mellet, viszont ebből adódnak a társadalom minden rétegét érintő kihívások is. Tokió, több mint 13 millió embernek ad otthont, a japán főváros mégis biztonságos és élhető. A Városépítőkből megtudhatjuk, hogyan lehetséges ez, főként annak ismeretében, hogy Tokió aktív, minden pillanatban földrengésekkel és cunamikkal fenyegető törésvonalak közelében fekszik. Canberra a sorozatban bemutatott városok közül a legfiatalabb – választ kaphatunk arra, miként lehet létrehozni egy nagyvárost gyakorlatilag a semmiből. A Városépítőkből kiderül az is, mennyire más lenne Párizs, ha nem létezett volna a híres Haussmann báró, az urbanizáció zseniális, jövőbelátó irányítója. Seattle-t jelenleg az Egyesült Államok leggyorsabban fejlődő városai között tartják számon, a high-tech cégek jelenléte miatt. Viszont, Seattle-ben nemcsak a high-tech laboratóriumok mélyén történnek varázslatos dolgok, de sok esetben maguk az épületek is zseniális alkotások – a Városépítőkben „közelebbről” is megnézhető az ikonikus Space Needle torony, a Washington-tavon épült úszó híd és a világ legnagyobb átmérőjű fúrt alagutja is.

A Városépítők mellett külön sorozat foglalkozik a lenyűgöző, korunkat meghatározó építészeti alkotásokkal: a TOP 10-Az építészet remekművei sorozat epizódjai szintén október közepéig lesznek láthatóak. Megismerhetjük a nagyvárosokra jellemző tereket; a városi parkok, kertek tervezésének folyamatát; a világ legszebb, legkülönlegesebb színházait, és olyan formabontó épületeket „járhatunk be”, mint például a moszkvai Boldog-Vazul székesegyház, a híres londoni Uborka (a Gherkin felhőkarcoló), a velencei Szent Márk-székesegyház; a milánói operaház, a La Scala

National Geographic sajtóközleménye
Fotók, Borítókép: National Geographic

Aerial view of Brandenburg gate in Berlin
Photo taken in Napoli, Italy
The buildings of Shibuya illuminate busiest street crossing in the world in the early evening.

Egy bányász régió