Nem jó hír az idei zöldség és gyümölcsáraknak: óriási a vízhiány

DECEMBER ÓTA ALIG VOLT CSAPADÉK
Nem csak ez a hét volt száraz, hiszen december vége óta is alig volt csapadék, ennek megfelelően a 30 napos csapadékösszeg a legtöbb helyen 20-30 mm-rel elmarad az ilyenkor szokásostól. A 90 napos csapadékösszeg is számottevő negatív eltérést mutat.A borítókép térképen fehérrel lenne látható az, ha megfelel a 30 napos csapadékösszeg az átlagnak, zölddel, ha annál jobb a helyzet. Sajnos azonban ilyen terület nincs az országban jelenleg. Most a feltöltődésnek lenne itt az ideje, hogy egy esetleges tavaszi vagy nyári aszály során a mélyebb talajrétegekben megfelelő mennyiségű nedvességtartalék álljon rendelkezésre. A térképen szereplő számok így csak a csapadékhiányt mutatják mm-ben.

Ide kattintva lájkolja facebook oldalunkat, ahol minden hír megjelenik.


VAN AHOL 90 mm NEDVESSÉG HIÁNYZIK

A talajok téli feltöltődési folyamata már hetek óta megállt, a telítettséghez hiányzó nedvességtartalom folyamatosan növekszik. A Dunántúl déli, délnyugati tájai és a keleti, északkeleti határszél kivételével 50-90 mm nedvesség hiányzik a felső egy méteres talajrétegből a telítettséghez képest.

A KÉTES JÖVŐ
Sajnos a magyar mezőgazdaságot, s rajtuk keresztül a fogyasztókat az ág is húzza. Most a csapadékhiány okoz komoly gondot, de kérdéses, lesznek-e késői fagyok, s nyáron megérkezik-e a menetrend szerinti aszály.
Mindezek kérdőjelek, de a csapadékhiány előrevetíti az árak további emelkedését. Ezt csak tetézheti a klímaváltozás, ami miatt hazánkban a nyár 50 nappal lett hosszabb, s egyre aszályosabbá vált.


Borítókép, alapinformáció: agroinform.hu