A magyar agrárium kérdéseiről beszélgettünk dr. Szinay Attila államtitkárral

Az edelényi avató ünnepségen jelen volt dr. Szinay Attila az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. 3 olyan területről kértünk rövid véleményt, amely megítélésünk szerint napjainkban a magyar agrárium meghatározó kérdései.

dr. Szinay Attila közigazgatási államtitkár

Államtitkár úr, hogyan látja ma a mezőgazdaság és a mezőgazdasághoz kapcsolódó vállalkozások helyzetét?
-Mindenek előtt ki kell emelnem, hogy a pandémia ellenére a magyar agrárium ütésállóvá vált! Komoly kormányzati támogatások segítségével a mezőgazdaság és élelmiszeripar állta a sarat, senki nem tapasztalhatott ellátási hiányt, pedig ezt ellenlábasaink sokszor megjósolták meg. Ami nagyon fontos, hogy a mezőgazdasági termékek jól hasznosuljanak, legyen minél több magas színvonalú minőségi termék. A mostani vállalkozás erre lehet egy jó példa, hiszen saját termékeikkel szeretnének beszállítói lenni most nyílóéttermükbe. Én ehhez kívánok sikert. A fontos, mind a mezőgazdasági termék, mind a belőle készült étel minőségi legyen. S miután itt van a méltán híres edelényi kastély, az ide látogató turisták, akik bejönnek az étterembe, ezt el is várják.

A magyar mezőgazdaság természeti adottságai révén méltán híres kiváló termékeiről. A világban azonban zajlik egy hatalmas változás, ami meghatározó módon befolyásolja a mezőgazdaságunk sikerét, ez pedig a klímaváltozás. Hogyan lesz képes a mezőgazdász társadalom ezzel megbirkózni?
-Ez valóban komoly kihívás, a kormány minden területen igyekszik ehhez segítséget adni. Hatalmas öntözési program indul, ami segít átvészelni a csapadékhiányos időszakot. Ez fontos momentuma a hazai mezőgazdaságnak. Nyilván szükséges egyfajta váltás, előnybe kell helyezni a szárazságtűrő növényeket. A kormány ehhez is megfelelő segítséget ad a gazdálkodóknak, de ez elsődlegesen rajtuk fog múlni. Mi igyekszünk megfelelő módon tájékoztatni őket ennek szükségességéről, a segítséget is megadjuk, de ez elsődlegesen rajtuk múlik. Sajnos a melegedő klíma komoly kihívás, de a magyar mezőgazdaság ezzel is sikeresen meg fog birkózni.

Még egy témát szeretnék érinteni, ez pedig a kereskedelmi láncok tekintetében az, hogy minél több magyar terméket forgalmazzanak. Hogyan állunk ezzel?
-Ez sosem volt konfliktusmentes terület. A kormány eltökélt abban, hogy az üzletekben a  hazai termékek megfelelő választékkal és mennyiségben álljanak a vásárlók rendelkezésre. Úgy gondolom, hogy ez lassan-lassan célba ér, ma már a nagy kereskedelmi láncok boltjaiban megfelelő termékskála és mennyiség áll rendelkezésre. Vannak olyan áruházak, pl . Aldi, Lidl, amelyek elkötelezettek a magyar termékek mellett. Én úgy gondolom, hogy ez a helyes irány, a kormány, a minisztérium továbbra is ezen dolgozik.

Köszönöm a beszélgetést!

Egy bányász régió