Szívet melengető ünnepség keretében adták át a belső terében megújult Jókai Emlékszobát és Tájházat Tardonán

Le a kalappal a tardonaiak előtt! Agyúszó jelezte az ünnepség kezdetét.

Nagyon sokan voltak jelen a tegnapi ünnepségen Tardonán, amikor a Jókai Mór Emlékszoba és Tájház belső felújítása után ismét kitárhatta kapuit a látogatók előtt. Tardonán ez hatalmas ünnep volt, kifejezve, hogy számukra milyen sokat jelent Jókai Mór emléke, s milyen sokat jelent a közösség ereje. Az ünnepségen a tardonaiak mellett jelen voltak az egykor itt menedékre leltek leszármazottai is.
Hatalmas szívvel és szeretettel összeállított ünnepség keretében történt meg az ünnepélyes átadás. Ágyúszó jelezte annak kezdetét, lovas huszárok jelenlétében lehetett bejutni a tájház udvarára.
A helyi gyermekek közreműködésével előadott műsor után Pál Lilla , a rendezvény szervezője köszöntötte a vendégeket.

Pál Lilla, a rendezvény szervezője

Kiemelte, hogy Tardona ma ünnepel, Ünnepelik, hogy itt bujdosott a szabadságharc után Jókai Mór, Muraközy János és Telepy Károly. Ünneplik azokat az embereket, akik menedéket és segítséget nyújtottak számukra: Csány Benjámint, Csányi Zsuzsannát, Telepy Györgyöt, Rácz Endrét, Szent-Imrey Pált, Vályi Nagy Sámuelt és Bodolay Sámuelt. Valamint ünnepelik a tardonai embereket, akik a bujdosók és bujtatóik segítségére voltak.
Pál Lilla kiemelte, hogy az épületünk egyik legnagyobb változása, hogy végre négy évszakban használható, hiszen az eddig fűtetlen épület elektromos fűtéssel lett ellátva. Ez nagy segítség a tárgyaink állagmegőrzősében is. A felújítás során kialakítottak egy közösségi termet, ahol a régi egyházi iskola berendezését vették alapul, itt hamarosan elérhetőek lesznek a rendhagyó óráik és interaktív programok.
Ezt követően Pál Lilla így fogalmazta meg gondolatait:”Célom, hogy az épület ismét a falu kulturális központja legyen, ahogy régen volt. Hiszen itt éltek a község kántortanítói és a nagyteremben működött az iskola. És hol van még egy olyan épület, a környéken, sőt az országban, ahol biztosan megfordult Jókai Mór, Telepy Károly, Telepy György, Muraközy János, Piskóty János híres miskolci ügyvéd és nemzetőr, Szűcs Sámuel, Szűcs Miklós, Szűcs Lajos miskolci nemzetőrök, Lengyel Lujza? Van még egy hely, ez pedig a református templomunk, ahol a sok felsorolt név közül majdcsak mindnyájan megfordultak. Ez a két épület szorosan összefügg, ahogy az itt bujdosók története is összefügg a református közösséggel, ami az egyik mozgatórugója volt annak, hogy éppen itt bujdosott Telepy Károly, Muraközy János és Jókai Mór. Az itt tevékenykedő református egyházzal szoros kapcsolatban álló nemesek bújtatták őket. De miért épp Tardona? Miért épp itt fordultak meg ennyien és miért épp ide jöttek oly sokan Miskolcról is, amikor a város nem volt biztonságos?
Mert ebben a faluban olyan közösség élt, aki biztonságot tudott nyújtani.”
Pál Lilla köszöntője után a jelen lévő leszármazottak megkoszorúzták a tájház falán elhelyezett egykori bujdosók emléktábláit.

Czakó Tivadar polgármester köszöntőjében kiemelte, mennyire fontos a település életében a szabadságharc, és az itt menedékre leltek emlékének ápolása. A Jókai Mór Emlékszoba és Tájház a közösség számára egy szimbólum, a magyarság, az összefogás és a remény szimbóluma.

Czakó Tivadar polgármester


Demeter Zoltán országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a magyarság lelkében, a különböző korok politikai szándékaitól és tetteitől függetlenül a legmélyebben 1848 emléke és szellemisége ivódott be. S Tardona büszke lehet arra, hogy ebben egykor különleges szerepet játszott, s ma sem feledi az itt menedékre lelt kiemelkedő személyiségek emlékét.
Utalt arra, hogy a mai szép napot és ünnepséget háború árnyékolja be, közvetlen közelről érezhetjük a háború leheletét. Békét kívánt, mert csak az viheti előre mindennapjainkat.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő


A tájház tegnaptól előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Bejelentkezni Pál Lillánál lehet a 06-30/7735293-as telefonszámon

-rizner-

Egy bányász régió