Bartók Bélára emlékeztek Borsodszirákon

A kiemelkedő zeneszerző ősei, Bartók Gergely és Gondos Mária Borsodszirákon kötöttek házasságot, s itt született fiuk, Bartók János, aki a zeneszerző dédapja volt.
A borsodszirákiak e kapcsolat alapján rendkívül büszkék Bartók Bélára, emlékét ápolják, utca, intézmények viselik nevét. A mai ünnepséget a zeneszerző születésének 141. évfordulója tiszteletére rendezték.

Juhász József a Borsodsziráki Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke

Juhász József a Borsodsziráki Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke, amely 2010-ben alakult. Ők szervezik a helyi ünnepségeket Bartók Béla születésnapján és halálának évfordulóján. A kórusuk számtalan település énekkarával tartja a kapcsolatot, rendszeresen fellépnek egymás rendezvényein. A kórus 3 arany minősítéssel és fesztivál különdíjjal rendelkezik. A hagyományőrzés jegyében ma már hímző csoport is működik az egyesületen belül.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy számára a mai nap a múlt és jelen összekapcsolódását jelenti. Borsodszirákon ma délután a magyar zene kiemelkedő személyiségének születésnapjára emlékeznek, büszkén ünneplik Bartók Béla zenei hagyatékát. Délelőtt pedig egy óvoda és bölcsőde avatásán vett részt, amely a jövőt jelenti. Bízik abban, hogy a felnövekvő generáció nem engedi, a magyar kultúra értékeinek feloldódását a divat kultúrájában.

Az ünnepségen fellépett a Borsodsziráki Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület kórusa, a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola borsodsziráki tagozatának növendékei, valamint a helyi Bartók Béla Általános Iskola tanulói. Az ünnepséget követően koszorút helyeztek el a Bartók Béla tiszteletére emelt emlékműnél.

-rizner-

Egy bányász régió