Bányász emlékművek régiónkban

Ebben a cikkben régiónk bányászati emlékműveinek rövid leírást tudják megtekinteni. Az emlékművekről készült fotósorozat a www.sajomentiforum.hu hírportál Galéria rovatában található, melyet ide kattintva is meg tud tekinteni.

EDELÉNY

Edelény: Homlokát törlő bányász.
Kucs Béla alkotása 1966-ban került elhelyezésre az akkori bányász klub bejárata mellé.

ALBERTTELEP

F 6-os vágathajtó-gép
Alberttelep, Hunyadi Művelődési Ház parkja. Az önkormányzat és a Mákvölgyi Bányaüzem állíttatta az alberttelepi-mucsonyi bányászat emlékére 1987-ben

A Mákvölgyi Bányaüzemnél elhunyt bányászok emlékére készült, 2000. szeptember 3-án avatták fel. Alberttelepen a Hunyadi Művelődési Ház előtti parkban található.

SZUHAKÁLLÓ

A szuhakállói önkormányzat épületének falán elhelyezett emléktábla az 1952-es vízbetörésnek állít emléket. Az emléktáblát 1998. szeptember 17-én avatták fel. Az épület előtt álló emlékmű a világháborús hősöknek készült, ennek egyik oldalán látható az a szöveg, ami az emléktáblán is.

KURITYÁN

Kurityánban a polgármesteri hivatal melletti parkban található háborús emlékművön helyet kapott a hős bányászokra való megemlékezés is.

RUDOLFTELEP

Rudolftelepen a Bányász Emlékparkban több alkotás állít emléket a bányászatnak, a bányában elhunyt bányászoknak. A BÁNYÁSZ EMLÉKFAL Zilahi Olivér ás Aradi László alkotása, melyet 2018. szeptember 2-án avattak fel.

A Bányász Emlékpark bejárata (Székelykapu). A Rudolf Kft. és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Borsodi Csoportja állíttatta. 1999. október 21-én került átadásra.

ORMOSBÁNYA

„Akikért a harang szól”. Az Ormosiak Baráti Köre állíttatta az emlékművet. Azoknak az ormosbányaiaknak a neve szerepel, akik a település életében meghatározóak voltak.


FELSŐNYÁRÁD

SAJÓSZENTPÉTER

A MIÉRTÜNK’ Sajószentpéterért Alapítvány kezdeményezésére a bányászat és a bányász áldozatok emlékére 2002-ben épült emlékpark, mely a művelődési ház előtti parkban található.

KAZINCBARCIKA

A szobrot 6 elhunyt szénbányász emlékére állította Kazincbarcika Városi Önkormányzata és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, Borsodi helyi szervezete. Kazincbarcika térségében üzemelő Szénbányászati Üzemegységek azon dolgozói tiszteletére készült, akiknek kezéből „kiesett a szerszám”.

IZSÓFALVA

Izsófalván a település központjában lévő emlékparkban található a bányászok emlékműve.

VARBÓ

Varbón a település központjában, az autóbusz fordulónál található az emlékmű.

Felhasznált irodalom: Hadobás Pál: Szobrok, emlékművek, emléktáblák emléktáblák Edelény környékén. c. könyve
Fotók: Sajomenti Fórum



Egy bányász régió