Barcikáról elszármazottak: Matyasi Gábor

Matyasi Gábor életútja példa lehet a fiatalok számára. Példa arra, hogy hittel, kitartással, elkötelezettséggel milyen messzire lehet eljutni.
Ő maga mottójában   így fogalmaz: Pár éve még a cipőm befűzése is nehézséget okozozott, számos egészségügyi panasszal küzdöttem, 2019-ben pedig a Spartan Race világbajnokság dobogóján álltam korosztályom legnagyobb sztárjai mellett, akik több évtizedes sport és versenyzői múlttal rendelkeznek. Mázli? tehetség? … lehet, hogy ezek is szerepet játszanak, de nem hiszem … inkább céltudatosság, kitartás és olyan tudás, melyben a korszerű tudomány és őseink ezeréves tapasztalata kovácsolódott össze életmódomban, edzéstervemben. Ahogy mondani szoktam, mindenkiben el van rejtve egy  „nyalka huszár”.

Matyasi Gábor 1968-ban született. Igaz, személyi igazolványában születési helyeként Miskolc szerepel, de ennek orvosi-egészségügyi okai voltak. A család itt élt, s  ő ezt a várost tekinti szülővárosának,. Kazincbarcikát, ahol 18 éves koráig élt. Olyan hatások, inspirációk érték ebben a városban, amelyek máig meghatározóak számára.
A Kun Béla Általános Iskolában tanult. Már itt kiderült sokoldalúsága. A birkózó szakosztály tagjaként Munkácsi Dezső, Kónya Lajos, Görcsös József edzőkkel készült a versenyekre.
Érdekelte a természet, zoológusnak készült.
A fotózás iránti kíváncsiságát az E Szabó István vezette fotószakkör segítette kibontakozni, a speciális látásmódját feltárni.
A Ságvári Endre Gimnázium diákjaként minden tanévet kitűnő eredménnyel végzett. Különösen a természettudományok iránt érdeklődött, tanárai,  -Hidas Gábor és Pászthy Györgyné- bíztatták, segítették. Több OKV versenyen szerepelt sikerrel.
A középiskolás évei alatt érdeklődése a zoológiától az embertan felé fordult, ezért is jelentkezett a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, ahová felvételt nyert.

Pályafutása során sok mindenben kipróbálta magát, s mindegyik esetben sikereket ért el. Sokoldalúságára jellemző a zenei, sportolói pályafutása, fotózás iránti szenvedélye.

A ZENÉSZ
Az egyetemi klubok sajátossága volt, hogy zenekarok alakultak. Az egyetemen társaival létrehozták a Johnny Biglip nevű blues együttest, amelyben ő szájharmonikázott. Fesztiválokon zenéltek, volt klubjuk. Felléptek Miskolcon a Bartók+fesztivál keretében. Ma már csak saját kedvükre zenélnek, de a zenei tehetsége nyilvánvalóvá vált.


A FOTÓS
Matyasi Gábor szenvedélyes fotós, a fotóművészek szövetségének tagja. Országos pályázaton nyert I. díjat, több kiállítása is volt. Kazincbarcikán 2012. március 1-jén nyílt meg az Egressy téri Kiállító teremben kiállítása.  a rendezvényt egykori tanára,  Hidas Gábor nyitotta meg, aki meghatározó pedagógusa volt. Személyesen meghívott vendége volt E Szabó István fotóművész.
Fotóiból albumok jelentek meg, melyek bemutatták sajátos látásmódját.
Egy lerobbant cirkuszi kocsit újított fel, s mozgó kiállító teremmé alakított át. Ebben mutatta be saját fotóit a Sziget Fesztiválon,  Gödörnél, a Fővárosi Nagycirkusz előtt,…

A SPORTOLÓ
A gyermekként birkózó kisfiú életét végig kíséri a sport. Általános-és középiskolás évei alatt tájfutó volt, Az igazi sikert 47 éves korában érte el.  Ebben az időben  lett hazánkban ismert és népszerű a Spartsn Race. Ez a verseny hozta el számára azt a hatalmas sikert, mely az országos népszerűséget is megteremtette számára. Spártában a világbajnokságon korosztályos III. helyezést ért el.  Ott állhatott a dobogó III. helyén, olajág koszorúval a fején, nemzeti lobogóval a vállán.
A második kazincbarcikai Spartan Race versenyen korosztályában minden kategóriában a dobogó felső fokára állhatott. Kazincbarcika szülötteként érzelmileg ez volt számára a legmeghatóbb eredményhirdetés. S versenyről versenyre járta és járja a világot. New Yorkban az ORC versenyen 1 másodperccel lemaradva II. helyezést ért el.

Matyasi Gábor igazi sportsikerei felnőtt korához kapcsolódnak, ez hitelességét is erősíti abban, hogy ma életmód és edzés szaktanácsokat ad internetes fórumán. Szeretné, ha mindenki egészségtudatos életet élne.
Sport iránti elköteleződésének jelképe, hogy megépített egy edzőpályát, ahol minden eszköz megtalálható, amely a sikeres felkészüléshez kell a Spartan Race versenyekre.

AZ ORVOS
dr.  Matyasi Gábor fogorvos, szájsebész. Vállalkozó orvos lett, üzleti tapasztalatainak megszerzése is Kazincbarcikához kötődik.
Jeges limonádét árult a vendégeknek az egykori strandon. Ő hozta be a városba az amerikai biliárdot úgy, hogy helyiségeket bérelt, ahol biliárd versenyeket rendezett. Egyetemi évei alatt az egyetemi klubban saját készítésű limonádéit forgalmazta, ezzel egészítette ki tanulmányi ösztöndíját.
A fotózás során gyűjtött ismereteit kamatoztatta a fogászati fotózásban. Ennek szakmai és technikai módszereiről angol nyelven írt könyvet, az internetes letöltéseknek köszönhetően világszerte ismertté vált publikációja.
dr. Matyasi Gábor elismert szakember, magánrendelője a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt.

Matyasi Gábor ma Budapesten él, felesége is orvos, két gyermek édesapja. Ennyi év távlatából, számtalan sikerrel a háta mögött ma is kazincbarcikainak vallja magát.

Forrás: Családi leírás, fotók.




Egy bányász régió