Beszélgetés Denizzel az új klipjéről, a világ változásáról, a társadalmi morálról

Kedden jelent meg a kazincbarcikai születésű Deniz legújabb klipje Szabadon címmel. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel, aki- szavaival élve- Kazincbarcelónából indult a színpad meghódítására.

-Amikor meghallgattam az új dalát, biztosan éreztem, hogy ez a mai kőkemény valóságról szól. Hosszú, bezárt időszakot éltek meg az emberek a covid, a háború, az infláció miatt. Idegesek, fásultak, ingerlékenyek lettünk, amit jó lenne levetni, mint a démonokat, jó lenne szabadon élni. Egyszerűen azért mert az életnél nincs szebb dolog. Erre gondolt a szöveg megírásakor?
– A világ valóban olyan lett, mint ahogyan említette.  A dalokban, s általában a művészetben a szép az, hogy mindenkit másként érint meg, mindenkiben más érzést vált ki, más gondolatokat indít el. Amit ön mond, az is egy érzés. S biztos vagyok abban, hogy sokféle értelmezése lesz a dalnak. A lényeg szerintem, hogy a dal mondanivalója megérintse az embereket, elgondolkozzanak azon.


Az elmúlt években a járvány, majd a háború nehéz helyzetbe hozta az előadóművészeket. Ráadásul úgy tűnik, kevesebb klip jelent meg. Érdemes, szükséges ilyen körülmények között klipet készíteni?
-Azzal, hogy nehezebb helyzetbe kerültek az előadóművészek, egyetértek. A klipek vonatkozásában nekem más a véleményem. Soha ennyi nem készült, nem került föl a világhálóra, mint mostanság.  Ennek kapcsán hihetetlenül nagy lett a zaj az interneten, s ma az a kérdés, hogy ebben a zajban a hallgatók kiét hallják meg. Aki ma meg szeretné magát mutatni a világnak, az klipet készít és azt feltölti a netre. Ez a szabadság és ez a lehetőség az, ami miatt zajossá vált az internet, ami nem baj. Ebből a szempontból soha nem volt ilyen nagy lehetőség a bemutatkozásra, mint most. S ha a közönség rátalál arra, amit szeret, akkor már meg is van az a bizonyos „nagy lépés”. Mindezekből talán érthető, hogy nincs más út, mint az új alkotásokat közzétenni a világhálón.

Önt arról ismerik, hogy komoly mondanivalókat fogalmaz meg dalaiban,  a  világ pedig nem ebbe az irányba halad. Ma mintha kevesebb volna az igény a mély gondolatokra, felszínessé válik minden. Geszti Péter egy interjúban úgy nyilatkozott, két-három év, s a világ rendje visszaáll, ismét az igényesség felé fordulnak az emberek Ön is így látja?
– Én nem vagyok annyira optimista, mint Geszti Péter. Tény, hogy ma a felszínes dolgok dominálnak, a komoly mondanivaló befogadására kisebb az igény. Az emberek jelentős része ingerlékeny, fáradt, fásult lett, csak  szórakozni akarnak, s már az is zavaró lehet, ha valamin el kell gondolkozni.
Én nem látom annak jelét, hogy ez a trend rövid időn belül megváltozna. A hip hop évek óta a leghallgatottabb zenei műfaj a világban, s Magyarországon is. Az az idő, amikor a rap komoly problémákat boncolgatott, lassan a múlté. Olyan zene kell, amin nem kell gondolkodni, könnyen emészthető, jelenleg ez a valóság. Természetesen vannak olyanok is, akik még az igényesebb szövegeket keresik, hála nekik, de számuk csökkent. Hozzá kell tennem, ez nem csak a zenére jellemző, ma ez a társadalmi trend, ebbe az irányba halad a világ.

Ezek már morális problémák, nem de?
-Ez igaz, de hát ebben élünk nap mint nap. Ma az értékeknek igazán nincs helye a hétköznapokban. Ezt szerintem mindenhol lehet tapasztalni. Az utakon, a boltban, a facebookon. Morális mélyrepülésben van az emberiség.  A kérdés az, hogy ezt a világot kiszolgáljuk, vagy hiszünk abban, hogy megváltoztatható. S ha hiszünk abban, hogy tudjuk szolgálni a változást, akkor tennünk is kell érte. Még akkor is, ha ez a nehezebb út.

-Hogyan látja a jövőt?
-Ezt nehéz megjósolni. Egyrészt nem látom a jelét annak, hogy morális szempontból az igényesség rövid távon ismét a közgondolkodás részévé válna
Másrészt az előadóművészet ma olyan, mint az a torta, amit egyre többen ülnek körbe, s ezért egyre kisebb szelet jut mindenkinek. Arra gondolok amikor ezt mondom, hogy ma rengetegen lépnek be erre a piacra, a lehetőségek pedig bizonyos szempontból szűkülnek. Másrészt viszont aki most fiatal és a saját zenei ízlése megegyezik a trendekkel az hatalmas sikereket érhet el egyik pillanatról a másikra az internetnek köszönhetően.


-S mi a helyzet az ön személyes jövőjét illetően?
– Idén 18 éve annak, hogy az első dalaim megjelentek. Ez idő alatt rengeteg dalt írtam és rengeteg célom valósult meg. 10 éve az álmaim élem gyakorlatilag. Megfogadtam magamnak, hogy addig foglalkozok zenéléssel amíg az jó érzéssel tölt el. Egyelőre örülök annak, hogy azzal foglalkozhatok amit a legjobban szeretek csinálni

.-A mostani kliphez, munkásságához kapcsolódva egy olyan hozzászólással köszönöm meg a  beszélgetést, ami a youtubon látható a Szabadon c. klip hozzászólásai között. Paul Pa Borsodi: „Hazaiba a legértékesebb és érettebb felfogású remekművek egyike”
-Örülök, hogy a hozzászóló így látja, köszönöm neki! Önöknek köszönöm a beszélgetést! Minden jót Kazincbarcelóna!

Egy bányász régió