Április 22. Miskolc-Kassa Ultramaraton

Miskolcról futnak át a sportbarátság jegyében az ultramaraton résztvevői. A rajt Miskolcon a Szent István téren lesz, s 117 km megtétele után Kassa főterére érkeznek majd a versenyzők.

Kedden délután tartottak sajtótájékoztatót Miskolcon a Városháza közgyűlési termében, melyen többek között részt vett Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere, a verseny fővédnöke, Lucia Gurbálova, Kassa főpolgármester-helyettese,.
A sajtótájékoztatón Veres Pál szólt arról, hogy a sportbarátság mellett a mai találkozón kulturális, gazdasági együttműködés lehetőségeinek bővítéséről is tárgyaltak Kassa város képviselőivel. Fontosnak tartja, hogy a két város mellett a két érintett megyére is hatással legyen a kapcsolatok bővülése.

A húsz év után 2019-ben újra indított verseny első megbeszélésén rögzítették, hogy a rajt és a cél a két város között évente váltakozik. Miután tavaly Kassán volt a rajt, idén Miskolcról indulnak a versenyzők egyéni, páros, 5 és 10 váltó versenyszámokban. Több település is segíti a verseny lebonyolítását, ahol frissítő pontokat működtetnek, Szirmabesenyő, Sajóvámos, Szikszó, Hernádkércs, Abaújszántó, Vizsoly, Gönc, Kéked, Nyzna Mysla, Krasna.

A nevezési határidő április 10-én lejárt, helyszíni nevezésre nincs lehetőség. A tavalyi évhez viszonyítva 20-30 %-kal megnőtt a versenyzők száma, idén az ötszázat is eléri a számuk. A mezőnyben ott lesz a Miskolci Egyetem”UniteaM” névre keresztelt 10 tagú váltója Prof. Dr. Horváth Zita rektorasszonnyal és Prof. Dr. Szűcs Péter általános rektor-helyettessel.

Indul a 2019-es férfi győztes, a fancsali Bogár János, aki 100 km-es Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet. Ő nyert egyébként már az Athén-Spárta közötti Sparthatlonon, s hatszor diadalmaskodott a Bécs-Budapest Szupermaratoton. Indul a versenyen a tavalyi bronzérmes, Belej-Fekete Bálint, a női verseny ezüstérmese Pap-Csákvári Judit, valamint a 4. helyezett Repei Csilla.

Egy bányász régió