Újkazinci Baráti Kör: közönségtalálkozó a Larry film alkotóival

Onofer László, a  film kazincbarcikai szereplője 2023-ban megkapta a Magyar Filmkritikusok díját.

Szombat délután a Kocka Étteremben az Újkazinci Baráti Kör filmvetítésre és közönségtalálkozóra várta az érdeklődőket.  A részt vevők a Larry című filmet tekinthették meg, majd a film alkotóival, Bernáth Szilárd rendezővel és Muhi András producerrel találkozhattak.
A rendezvény házigazdájaként Bodó József  mutatta be az alkotókat.

A közönségtalálkozón a film készítéséről, a helyszínválasztásról ( miért Borsod?), az amatőr és profi színészek együttműködéséről, az operatőri munkáról, Larry karakteréről  beszélgetett a rendezővel és producerrel. Bodó József jól érzett rá arra, hogy mi is foglalkoztathatta a nézőket a film megtekintése során. A beszélgetés ezért sokkal érzékletesebbé tette  a Larry megtekintésének élményét.
Sokan érezhették úgy, mint ahogyan Bodó József  is fogalmazott, a film drámaisága odaszögezte a székhez. Valóban,  egy különleges hangulatú film a Larry.

A  juhpásztorként tengődő, 21 éves Ádám (Vilmányi Benett) magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült apjával (Thuróczy Szabolcs). Ádám egészen addig nem találja a helyét a világban, amíg rá nem ébred arra, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Személyes , dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást. Ebben a küldetésben egy kazincbarcikai producer, bizonyos Onofer László (Csala Do) lesz a Larry művésznevű Ádám segítségére.

A  Larry fájdalmas társadalmi látlelet. Az orrvérzésig túlforgatott budapesti helyszínek után elakadhat   a szavunk a vidéki kulisszák láttán. A film egyik legnagyobb erénye a borsodi környezet markáns, de mértéktartó bemutatása. A mélyszegénység, a családon belüli erőszak, és a kitörés lehetősége egyszerre van jelen a filmben.

Csak ajánlani lehet mindenkinek a Larryt!

Balról jobbra: Bodó József, Bernáth Szilárd rendező, Muhi András producer
A kazincbarcikai Onofer László (Csala Do), aki megkapta a Magyar Filmkritikusok díját 2023-ban. A díjat Cserhalmi György adta át.

Képek a filmből


Egy bányász régió