Összefogás a Civilekért. Szakmai konferencia Sajókazán

A térség civil szervezeteinek „Összefogás a Civilekért” címmel tartottak szakmai konferenciát Sajókazán a  Radvánszky-kastélyban. A rendezvény házigazdája a Sajókazai Őszikék Nyugdíjas Egyesület volt.

A vendégeket Lévai Ákos, a művelődési ház munkatársa köszöntötte, majd Horbász Réka két gyönyörű dallal szórakoztatta a megjelenteket.
A település nevében Rusznyák István polgármester köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy Sajókaza megtiszteltetésnek tekinti, hogy a civilek szakmai konferenciájának otthont adhatott.

Ezt követően Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke szólt a civil szervezetek fontosságáról, kiemelve a sport és a kultúra területét. Mint mondta, ugyan ilyen fontos értékteremtő közösségek a nyugdíjas közösségek, karitatív szervezetek. Mint mondta, Borsod az egyik olyan vármegye, ahol a civilek a legmagasabb számban segítik közösségi célok megvalósítását.

Dr. Kisida Tamás (jogi referens, Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya) előadásában áttekintést adott a civil szervetek helyzetéről, az általuk felvállalt feladatokról. Kitért arra, hogy az SZJA  1 %-os felajánlásából mintegy 11 milliárd forint kerül a  civil szervezetekhez.
Szólt a civilek által felvállalt egyik igen értékes feladatról, a véradások megszervezéséről, melynek már több éves hagyománya van.
Előadásában szólt arról, hogy a civil szervezetek vezetése, aktivistái nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a fiatalokat egyre nehezebb bevonni az önkéntes munkába. A fiatalok aktivizálása érdekében egyre több egyetemen kerül be a tananyagok közé a civil mozgalom megismertetése. Meggyőződése, hogy helyi célok, kisközösségi kezdeményezések csak a civilek révén válhatnak valóra, ezért a fiatalokat is meg kell ismertetni e mozgalom fontosságával, sokszínűségével.
Külön említést tett arról, hogy több formában is igyekezett megerősíteni a kormányzat a civilek elismertségét. Ezért van a Civilek Napja, illetve a Gulyás Gergely miniszter úr által alapított Értékteremtő Közösségért díj, melyet idén második alkalommal osztottak ki, s az egyéni kategóriában Borsodba került az elismerés. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2023-ban a civil közösségek értékteremtő és értékmegőrző tevékenységét támogató munkája elismeréseként Kálmán Vilmos Istvánnét, az Újkazinci Baráti Kör létrehozóját és vezetőjét díjazta. Ez is jelzi, hogy Borsodban nagyon komoly, színvonalas, elismerésre méltó munkát végeznek a civil közösségek.

A civilek előtt álló szakmai feladatokról,  a törvényes működésről Palik Zoltán, az ERKE vezetője tartott előadást.
Kiemelte azokat a sarkalatos pontokat, melyekre a szervezeteknek ügyelni kell a működésük során, valamint a pályázatok megírásakor és elszámolásakor. Szólt arról is, hogy a közeljövőben milyen pályázati lehetőségek nyílnak meg a civil szervezetek előtt.
Előadásában beszélt arról is, hogy az (ERKE)  Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ információs és tanácsadó tevékenységét bármely civil közösség igénybe veheti.

A szakmai tanácskozás végén a házigazda egyesület ebéddel kedveskedett a rendezvény résztvevőinek.

Horbász Réka

Egy bányász régió