Könyvtárat avattak Rudolftelepen….és még számtalan beruházás van folyamatban

Könyvtárat avattak ma Rudolftelepen. A vendégeket Zilahy Zoltán polgármester köszöntötte, aki Szólt a beruházás részleteiről, s arról, hogy a település életében milyen jelentőséggel bírhat ez az új közösségi tér. Bízik abban, hogy sokak számára teremt új lehetőséget az átadásra kerülő könyvtár.

Ezt követően a II. Rákóczi Ferenc könyvtár igazgatója, Varga Gábor méltatta a könyvtár átadását. Mint mondta, a vármegyei könyvtár minden olyan kezdeményezést igyekszik támogatni, ami az ott lakók olvasási lehetőségeit bővíti. A vármegyében az elmúlt időszakban 91 településen avattak könyvtárat, ebben benne vannak a 200 lelkes települések, s a 2000 fő körüliek is. Fontos, hogy az olvasóknak kulturált, jól felszerelt könyvtárak álljanak rendelkezésre. Ilyen a most áradásra kerülő rudolftelepi könyvtár is.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében arról szólt, hogy egy közösség számára az érték nem csupán forintban mérhető. Mint mondta, a napokban átadott Bódva híd beruházási költsége 1,5 milliárd forint volt, de Rudolftelep számára ugyan olyan érték a lényegesen kisebb költségből létrehozott könyvtár, mint a közlekedők számára a felújított Bódva híd.
Kiemelte, hogy az olvasásnak milyen fontos szerepe van a gyermekek fejlődésében. A képzelőerő, a gondolkodás, a beszédkultúra fejlődése mind-mind az olvasástól függ. S a könyv ad ismeretet, lehet mondani, hogy egyedüliként valósan.
Abban bízik, hogy az új könyvtár fontos szerepet tölt majd be Rudolftelep lakóinak életében.

A köszöntők, s a szalag átvágása után Czabányi Attila vers-és dalbirtokos előadását hallhatták a jelen lévők.

Az átadó ünnepség után volt lehetőségünk néhány szót váltani a település polgármesterével, Zilahy Zoltánnal.

Polgármester Úr! az elmúlt évben, amikor itt jártunk, akkoriban avatták fel a település határában a Rudolftelep feliratú hatalmas totemoszlopot. Úgy fogalmazott, ez jelkép is, hogy Rudolftelep számára határ a csillagos ég. Így érzi most is?
– A feladatom az, hogy minden erőmmel a település fejlődését szolgáljam. Jól eső érzés, hogy kész beruházásokat adhatunk át. Ma a könyvtárat avattuk, s hamarosan az orvosi szolgálati lakást adjuk át. S persze elindult több új beruházás előkészítése, Pályázaton nyertünk pénzt mini bölcsőde kialakítására, az óvoda felújítására, s a település csapadékvíz elvezető rendszerének felújítására, kiépítésére.

Mini bölcsőde építése, óvoda felújítása. Miért fontos, intézmények ezek Rudolftelep számára?
-A gyerekek Rudolftelep jövője. Fontos tehát, hogy  számukra korszerű, szerethető intézményekben biztosítsuk a gondozásukat, nevelésüket.  A szülők számára biztonság, hogy gyermekeiket jó helyen tudhatják, nagyobb a lehetőség arra, hogy munkát tudjanak vállalni. Ezt igyekeztünk elősegíteni azzal is, hogy a bölcsőde,  óvoda, iskola, játszótér egy új centrumot jelent a községben, ezek egymás mellett helyezkednek el.

Komoly beruházás lesz a csapadékvíz elvezető rendszer felújítása, építése. Mi okozza a gondot, ami miatt belevágtak a projektbe?
Azt mindannyian tapasztaljuk, hogy Közép-Európa egyre aszályosabbá válik, ennek ellenére jelentősen megnőtt a villámárvizek száma. S ezek a villámárvizek egyre hatalmasabbá válnak, komoly károkat okozva. Rudolftelepet patkó alakban meredek falú dombok ölelik. Jelentős esők esetén hatalmas mennyiségű csapadék zúdul a településre. A meglévő vízelvezető rendszerek nem képesek elvezetni a csapadékot, s a Mák patak medre is elöregedett. Szerintem az kiemelten fontos, hogy a lakók biztonságban érezhessék magukat, értékeiket az időjárás említett hatásaival szemben. Ez különösen komoly gond a település peremén, a dombok aljánál. A lakók érdekében a mi feladatunk a vízelvezető rendszer építése, korszerűsítése, beleértve a Mák patakot is.

Legutóbbi beszélgetésünk alkalmával említette, hogy a tervek megvalósításában komoly szerepe lesz a pályázatoknak, ezért pályázati menedzsert alkalmaz az önkormányzat. Ez egyedülálló ötlet volt a vidéki települések között. Elfigyelve az elnyert pályázatokat számát, ez az elképzelése valóra vált. Jól látom?
-Igen, ebben igaza van. Amikor polgármesternek választottak, ez az első döntéseim közé tartoztak. A pályázat sikerében jelentős tényező az, hogy mennyire pontos, átgondolt, szakszerű anyagot biztosítunk a pályázatíróknak, lebonyolítóknak. Minél jobbak az általunk elkészített dokumentumok, annál könnyebben, pontosabban tudnak dolgozni a külső szervezetek. Az, hogy Rudolftelep ilyen sok pályázaton lett sikeres, fontos szerepet tölt be pályázati menedzserünk.
Persze köszönettel tartozom a képviselő-testület tagjainak, munkatársaimnak is, mert ezek összetett feladatok. S köszönettel tartozom Demeter Zoltán országgyűlési képviselőnek is, aki segítette, segíti településünk fejlődését. Az ő támogatása nélkül nem lehetnénk ennyire sikeresek. Fontos, hogy bármikor elérhető, tanácsot ad, és minden szintes segíti terveink megvalósítását.

Végezetül egy különleges dologra szeretnék rákérdezni. Az interneten olvastam, hogy szabadtéri alkotások készítésére várnak alkotókat. Miről is szól ez a történet?
-Az alapötlet Zilahy Olivértől származik. Az elképzelés az, hogy a Rudolftelepre vezető út mentén, nevezzük Művészet útjának, szabadtéri alkotásokat helyeznénk ki. Az elképzelést támogatta a képviselő-testület, s így feladatunk a szükséges forrás biztosítása, az előkészítő feladatok, szervező  munka elvégzése, amik azért komoly kihívást jelentenek.   Egyébként ennek egyes elemei már láthatók is, elkészítettük.
Kortól és művészeti ágtól függetlenül várunk alkotókat, akiknek alkotásai kerülnek kihelyezésre. Ez azt jelenti, hogy óvodás kortól az érett művészekig, az óvodások rajzától a graffitin át a  neves művészekig várjuk az alkotásokat.
Sokan megkérdezik, hogy miért vágtunk ebbe bele. Én úgy gondolom, hogy otthonunkat azért szépítjük, komfortosítjuk, hogy minél jobban érezzük magunkat. S ezek az alkotások hasonló szerepet töltenek be a település életében. Szebb lesz környezetünk, jobban érezzük magunkat Rudolftelepen. Nem véletlen a különlegesen szép buszmegállóink sem. Mi ezzel tiszteljük meg lakóinkat.  Amíg a buszra várnak, olyan helyen lehessenek, ami szép, lelket melengető, szerethető.
S aki elkerül innen a világ bármely tájára, büszkén mondhassa: Rudolftelep az én otthonom.

Köszönöm a beszélgetést, kívánok további sikereket!
Köszönöm szépen!  A jó kívánságot továbbítom a képviselő-testület tagjai, munkatársaim, segítőink felé.

Egy bányász régió