Elhunyt Ivánfi Jenő, Kazincbarcika egykori alpolgármestere

  1. június 14-én, életének 93. évében elhunyt Ivánfi Jenő, Kazincbarcika város első szabadon választott alpolgármestere.

A következő sorokkal rá emlékezünk.

Egy vele készült interjúban így vallott „ Az őszinteség a legjobb út, még akkor is, ha hibát követ el az ember. Az igazság felszabadít”.

Ivánfi Jenő 1929 . május 27-én született Egerben. A miskolci Fráter György Magyar Királyi Katolikus Gimnáziumban érettségizett. 1952-ben szerzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karán vegyész oklevelet. Pályáját a Borsodi Vegyipari Trösztben kezdte, majd különböző vegyipari vállalatoknál betöltött munkakörök után 1972-től a Borsodi Vegyi Kombinát termékigazgatója volt 1989-ig, nyugdíjba vonulásáig.

1989-től aktívan bekapcsolódott Kazincbarcika politikai életébe, belépett a Kereszténydemokrata Néppártba, a helyi szervezet vezetője volt,. Az első szabad országgyűlési választáson a KDNP színeiben országgyűlési képviselőjelölt volt, és az őszi helyhatósági választáson 1990-október 2-án a város alpolgármesterévé választották, amely tisztséget 1994 őszéig töltötte be

Ez a négy év rendkívüli alkotó tevékenységet hozott. Anyanyelvi szintű német nyelvtudásának köszönhetően virágzó külkapcsolatok alakultak ki Birgkirchen, és Burghausen városokkal, megalakult a Kazincbarcikaiak a Német Kultúráért Egyesület, cserediákok utaztak a két városba, német gyerekek nyaraltak a balatonszepezdi táborban. Partnervárosi kapcsolat alakult ki a kárpátaljai Técsővel, a lengyelországi Knurow városával, romániai, franciaországi, Nagy britanniai látogatásokra is sor került.

Megalakult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja, a városba látogatott családjával Dr.Habsburg Ottó, és látogatásának időpontjában Kassa, Szepsi, Nagykapos polgármesterei is részt vettek az ünnepségen.

Előkészítette a város 40. évfordulójára rendezett ünnepséget, amelynek díszvendége Dr. Szabad György, az országgyűlés akkori elnöke volt, és ő avatta fel a város Mezey István grafikus művész által tervezett új címerét.

Jelentős eredmény volt a Heinzler Gépgyártó Kft. Múcsonyi úti telephelyének létrejötte, amelyben a mai napig is dolgoznak.

Az elhallgatott múlt emléke.
1950-53 között Kazincbarcikán munkatáborban 1100 embertelen körülmények között, jogtalanul fogvatartott politikai elítéltek emlékére emléktábla került a BorsodChem falára.

Ivánfi Jenő 1994-ben a Magyar Köztársaság arany érdemkeresztje kitüntetését, 1999-ben Podmaniczky díjat vehette át.

Halálával 2023. április 14-én rendkívül gazdag életpálya ért véget.

Búcsúztatására 2023. június 23-án 14 órakor Miskolcon a Mindszenti temető ravatalozójában kerül sor.

-Gonda Ferencné-

Egy bányász régió