EGY TEHETSÉGES KAZINCBARCIKAI ÉNEKES: OROSZI FANNI

A facebookon bukkantam rá két hírre, ami felkeltette érdeklődésem. Oroszi Fanni tette közzé:
-„Örömmel értesítünk, hogy alkotásod bekerült a  nyertesek közé a Pepsi Space pályázat zene kategóriában.”
-„Gyertek velem duettezni Tiktokra és nyerjetek mikrofont a Fonogram és az Audio-Techinca jóvoltából!”

Ezt követően kerestem meg Fannit, hogy beszélgessünk a zenéről, vágyairól,  a jövőről. Már a találkozás első pillanataiban kiderült, hogy Fanni végtelenül szerény fiatal hölgy, akinek élete az éneklés.

Ön tősgyökeres kazincbarcikai?
-Igen. Itt születtem, itt jártam iskolába, s ma is itt élek.

-Az nyilvánvaló, hogy szenvedélye az éneklés. Gondolom, hogy már az iskolás évei alatt is kórusban énekelt?
– Ez nem így van. Általános iskolában nem voltam énekkaros, úgy éreztem, az nem az én közösségem, nem az én világom. Középiskolában változott a helyzet. Amikor az  Irinyibe  kerültem, akkor alakult meg a Zenei Tehetséggondozó Műhely, amelyiknek tagja lettem, amit nagyon szerettem, számomra sokat jelentett emberileg és szakmailag is. Igazából akkor éreztem először azt, hogy énekes szeretnék lenni.

(Az Irinyiben 2015-2019. között működött a Zenei Tehetséggondozó Műhely, amelynek tagja volt Oroszi Fanni is. Sikert sikerre, elismerést elismerésre halmoztak. A műhelyben az intézmény tanárai, Lukács Balázs, Bokorné Ádám Eszter, Kasza László Róbert és Lukácsné Járdánházi Emese egyengette a fiatalok útját. A legtehetségesebbeknek bizonyult gyerekekből (akik között Fanni is ott volt) alakult a ZTM Group, amelyben Kasza Robert   ütőhangszereken, Lukács Balázs pedig gitáron játszott. Ez a formáció aztán a 2017-2019. közötti időszakban sikert-sikerre halmozott. Fődíjat kaptak  Müller Péter Sziámi and Friends által kiírt középiskolás dalfeldolgozó pályázaton. 2018. tavaszán 3. helyezést értek el az Arany János Emlékév alkalmából, az MTVA által kiírt versmegzenésítő pályázaton, ennek eredményeképpen többször szerepeltek a televízió képernyőjén, és felléphettek egy három napos kirándulás keretein belül Nagyszalontán, a díjazottak produkcióit bemutató gálán. Ebben az évben, és még kétszer díjat nyertek a Tokaji Utcazene Fesztiválon…… -Forrás: Lukács Balázs-)

Dolgozik, vagy csak a zenének él? Hogyan telnek a napjai?-Pedagógiai asszisztensnek tanultam, de nem tudtam ebben a szakmában elhelyezkedni. A Vodafonnál vállaltam munkát. A reggel 8-tól este 6-ig tartó munka kifárasztotta az embert, nem maradt idő arra, amit nagyon szeretek, a zenére. Egyértelmű volt, hogy ez nem az én világom. Amikor az itteni munkám révén sikerült annyi pénzt félre tennem, hogy egy időre biztosított legyen a megélhetésem, a zenével való foglalkozás, akkor kiléptem, s azóta csak a zenével, énekléssel foglalkozom.

A facebookon úgy láttam, hogy ebben sikereket is ért el.Beavatná az olvasókat ebbe?
-Igen, mindkettő örömteli számomra. A Fonogram velem promótálta a fiataloknak szóló felhívását, melynek győztesei zenei munkájukhoz szükséges audiótechnikai eszközöket nyerhettek.
A másik pedig a Pepsi versenyfelhívása volt. Négy kategóriában hirdettek versenyt, s kategóriánként az 5 legjobb, azaz a négy kategória 20 legjobbja alkotta a győztesek csapatát. Én a zenei kategóriában indultam, s  az 5 kiválasztott  győztes közé kerültem. Most augusztus 24-én lesz Budapesten a díjátadó, melyre természetesen elmegyek.  Szeptember 3-án pedig  az  “Arany Violin” nevű énekversenyen fogok részt venni ahol, 300 nevező közül kerültem be a legjobb 12 közé.

-Énekes szeretne lenni. Ez egy nagyon szép pálya, de rendkívül kegyetlen világ is egyben. Nem mindig azok boldogulnak, akik tehetségesek. Nem fél ettől, nem fél a kudarctól?
-Igen, szeretnék ezen a pályán boldogulni, s tudom, hogy rendkívül sok buktatót hordoz magában. Volt szerencsém megismerni ennek árnyoldalát, amikor  egy országos versenyre jelentkeztem. De ez nem tántorít el, mert az ének szeretete erősebb bennem, mint a kudarc élmény.  S ha nem jönne össze az, hogy  ezen a pályán önálló énekesként dolgozzak, akkor is szívesen vállalok háttér éneklést. A lényeg, hogy énekelhessek.

Egyszerűnek tűnik az, hogy valaki énekel. De ehhez kell szöveg, zene, stúdió a hangfelvételhez, a dalokat el kell juttatni a világhálón az emberekhez. Ki segít önnek ebben a szerteágazó munkában?
-Magam végzek mindent. Én írom a dalszövegeket, én szerzeményeim a  zenék,  saját magam készítem a hangfelvételeket, s magam vagyok a menedzser is, azaz én töltöm fel a dalokat az internetre. Az igazság az, ha a hangszerelésben elakadok, akkor számíthatok egykori tanárom, Lukács Balázs segítségére.
Természetesen abban bízom, hogy eljön azaz idő, amikor ennek a munkának a  technikai részét komoly szakmai tudással rendelkező stáb  végzi majd.
Ma még nincsenek támogatóim, ami lehetővé tenné egy zenei stáb működtetését, így magam végzek mindent.

Egy énekes számára fontos, hogy közönség előtt szerepelhessen. Milyen lehetőségei vannak erre?
Ma az egyik legfontosabb internetes felület a Youtube. Ide töltöm fel dalaimat, itt minden érdeklődő meg tudja nézni, hallgatni.


Természetesen vannak fellépéseim, elsődlegesen itt Kazincbarcikán. De nem oly régen Nekézsenyben adtam egy fél órás koncertet, Gallus Nikiék előtt léptem fel.

Mik az álmai, vágyai?
Természetesen szeretnék énekesként ismert lenni, dalaimmal örömet szerezni az embereknek. Ehhez jó lenne, ha megvalósulna egyik álmom, hogy zenekarral tudjak fellépni. Ez most formálódik Lukács Balázs segítségével. Tehát alakult egy új zenekar, jelenleg még a dalok írása, és a próbák zajlanak. A csapat jelenleg ének, 2 gitár, basszus, dob felállásban működik.

Kívánok sok sikert, sok-sok fellépést, az álmai valóra válást, s azt, hogy a kazincbarcikaiak büszkén gondoljanak önre.
Köszönöm szépen!

Borítókép: Oroszi Fanni facebook oldala
A dalok a szerző engedélyével kerültek feltöltésre.

Egy bányász régió