“Idegen hatalom, a Szovjetunió tankjai támadtak hazánkra”. Ünnepi megemlékezés Sajószentpéteren

Ma délelőtt emlékeztek meg Sajószentpéteren az 1956-os forradalomról.

A művelődési házban tartott ünnepségen Demeter Zoltán országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet. Felelevenítette az októberi eseményeket, s mint mondta, alig két hétnyi reménye volt a nemzetnek arra, hogy lerázza magáról a diktatúrát. Nem sikerült, mert idegen hatalom, a Szovjetunió tankja támadtak hazánkra.
Ezt követően a nemzeti függetlenségről beszélt, majd arról, hogy a nemzettel szemben mindenkinek megvan a felelőssége. Csak akkor van nemzet, s akkor tud boldogulni, ha arról a rendőr, tanár, politikus, orvos, a társadalom minden tagja felelősen gondolkozik, s a nemzet érdekében felelősen cselekszik.

Demeter Zoltán ünnepi beszéde után a Zentáról érkezett Ifjú Tehetségekért Alapítvány művészei. művészek műsorát láthatták az ünneplők. Gyönyörű műsoruk tette meghitté az ünnepet, olyan ünneppé, amin éneküket hallva kicsordultak a könnyek.
Ezt a műsort sokaknak kellett volna látni, sokakban váltott volna ki katartikus érzést.

Sajnos a szervezők minden igyekezete ellenére a koszorúzókon kívül alig akadt sajószentpéteri emlékező. A Nagy Imre által szervezett Összetartozás Napján, miután alig volt sajószentpéteri a rendezvényen, vele beszélgettünk arról, hogy Trianon emléke nem tudja megszólítani a sajószentpéterieket. Sajnos úgy tűnik, hogy ’56 emléke sem.

A műsor után az intézmény előtti emlékműnél helyezték el a megemlékezés virágait. Közreműködött a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola zenekara.

Egy bányász régió