Zöld infrastrukturális fejlesztések Bánhorvátiban

Bánhorváti Községi Önkormányzat a TOP_PLUSZ-1.2.1–21 számú „Élhető települések” tárgyú pályázati konstrukció keretében kívánja megvalósítani a közösségi célú és okos települési fejlesztéseit. A TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BO1-2022-00200 azonosítószámú pályázat a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg, 292,64 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

A projekt Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz program keretében valósul meg.
Az önkormányzat által végzett fejlesztések állandó célja az élhetőbb település kialakítása, hosszú távon a lakosság helyben tartása, a fiatalok, a lakosok településhez kötése, a település lakosságmegtartó erejét növelő tényezők növelése. Ezen célhoz igazodva kínál megoldást a „Zöld infrastrukturális fejlesztések Bánhorváti településen” elnevezésű projektünk.

  1. helyszín: 1226/3 hrsz. A település egyik legforgalmasabb részén, szabadidő és sportközpont mellett, játszótér kialakítására kerül sor. A szabadidőközpont látogatottsága mellett még meghatározó, hogy a település ezen részén – Csokonai út, Jószerencsét út, Alkotmány út, Ady út – található a legtöbb gyermekes család, így a kiépíteni kívánt speciális játszótér hozzájárul a gyermekek fizikai és szellemi fejlődéséhez, valamint a fiatalok és a családok helyben maradásához. Az árnyékolt részt a meglévő fák biztosítják, valamint a szabadidőközpont területén (100 m-en belül) biztosítva van a vízvételi lehetőség.
  2. helyszín: 641/3 hrsz.-ú területen jelenleg is funkcionáló köztéri játszótér továbbfejlesztése fog megvalósulni. A területen egy jelentősnek számító, legalább 12-14 db eszközből álló játszótér és szabadtéri tornapálya kialakítását tervezzük, melyet körbe is kívánunk is keríteni. Ehhez kapcsolódóan – biztosítva a fejlesztéshez kapcsolódó területen szükséges építményeket – egy 80 m2- es alapterülettel rendelkező új épületet kívánunk építeni, melyben található lesz egy női, férfi öltöző, hozzájuk kapcsolódó szociális blokkal, valamint akadálymentes mosdó. Az épületet az önkormányzat fogja üzemeltetni, mellyel a szabadtéri tornapályát használók számára biztosítva lesznek a megfelelő személyi és higiéniai feltételek, továbbá a vízvételi lehetőség. Az épület egy 30 m2-es előtetővel készül, mely napvédelmi funkciókat is ellát és esőbeállóként is szolgál. A keletkezett hulladék szelektíven történő kezelésére ehhez szükséges hulladékgyűjtő kerül elhelyezésre. A helyszín fejlesztése magában foglalja, az okos, digitális fejlesztést is okospad elhelyezésével.
  3. helyszín: 1219 hrsz.-ú területen kb. 150 m2-nyi közlekedési felület kiépítésére fog sor kerülni. A felület a meglévő és újonnan kiépítendő játszóteret, szabadtéri sportpályát köti össze a „Hősparkkal” és a Mátyás király úttal.
  4. helyszín: 1220 hrsz.-ú területen az úgynevezett „Hőspark” fejlesztése, zöldterületének rekonstrukciója valósul meg: közlekedési felület kiépítése kb. 180 m2-nyi felületen, minőségi utcabútorok elhelyezése, esőbeálló, napvédelmi funkciót ellátó építmény kiépítése.
  5. helyszín: 876 hrsz.-ú területen az úgynevezett „Tündérkert” zöldterületének fejlesztése, rekonstrukciója fog megvalósulni. Közlekedési felület kiépítése 300 m2-en, minőségi utcabútorok elhelyezése.
  6. helyszín: 183/2 hrsz.-on található leromlott állapotban lévő épület elbontása fog megtörténni, majd zöldterület kialakítása, növényfelület telepítése.
    7.helyszín: 1122/1 hrsz. Belterületi út felújítása kb. 450 fm-en. Nem önkormányzati tulajdonú helyszíneken: 908, 836, 237, 135, 14, 15/1, 15/2 hrsz.-okon a projekt keretében több leromlott, elhagyott ingatlan megvásárlására, majd zöldterületként történő hasznosítására, a területek rekonstrukciójára, zöldfelületek növelésére, utcabútorok elhelyezésére, közlekedési felület kiépítésére kerül sor.

    A projekt fizikai befejezésének határideje 2026. június 31

Egy bányász régió