Megújul és korszerűbb lesz a művelődési ház Boldván

“Energetikai felújítás Boldván” című projekt keretében az önkormányzat 121 679 972 forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A Széchenyi Terv Plusz program keretében a TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BO1-2022-00021 kódszámú projektnek köszönhetően megvalósul Boldva község Művelődési Ház épületének energetikai korszerűsítése.

Az épület szerkezetei nem felelnek meg az érvényben lévő energetikai követelményeknek. Az épület üzemeltetése magas költségekkel jár. A fejlesztés kapcsán az épület külső határoló szerkezeteinek szigetelése, nyílászáróinak cseréje, fűtési rendszerének korszerűsítése és napelemek telepítése valósul meg.

A Művelődési ház Boldva település központi helyén a települést átszelő Széchenyi István és Mátyás király út találkozásánál lévő Monostor téren található. Az épülettel szomszédos ingatlanokon található a Református templom és a Bencés apátság falmaradványai, melyek műemlék védelem alatt állnak, így a Művelődési ház műemléki környezetben található.

A meglévő épület kettő épülettömegből tevődik össze, A Déli irányban lévő háromszintes és az Északi földszintes épületrészből. A háromszintes épületrész vastag természetes anyagú falazattal rendelkező magastetős épület. Az Északi épületrész bővítményképpen épült a Déli épületrészhez, falazatai 35-40 cm vastagak, szintén magastetős kialakítású.

Az épület külső határoló falai a 2010-es évek környékén utólagos hőszigetelést kaptak 5 cm vastagságban, kivéve az Északi (földszintes) épületrész Keleti homlokzata, itt nem található utólagos hőszigetelés.

A korszerűsítés során a homlokzati nyílászárók kibontásra kerülnek és helyettük új fokozott hőszigetelésű és légzárású műanyag szerkezetű nyílászárók kerülnek beépítésre. A nyílászárók cseréjéhez kapcsolódóan új ablakpárkányok és könyöklők is elhelyezésre kerülnek. A teljes homlokzaton 12 cm vastag utólagos hőszigetelő rendszer kerül felrakásra. Az épület fűtését biztosító kettő darab gázkazán helyett kettő új kondenzációs gázkazán kerül beépítésre. A tetőszerkezeten jelenleg található egy 5 kW teljesítményű napelemes rendszer, mely további12 kW-os rendszerrel kerül kiegészítésre.

A projekt célja, hogy az épületek üzemeltetési költségei kedvezőbbek legyenek, és megfelelő módon tudják üzemeltetni azokat. A költségcsökkenésen túl a környezet tudatosság a másik meghatározó cél. Korszerűsítés hatására fajlagosan nagymértékben csökken az üvegház hatást kibocsájtó gázok mértéke. Az épület energetikai korszerűsítése során elengedhetetlen a külső határoló elemek hőszigetelése, és a nyílászárók cseréje. Ezzel a lépéssel a fűtési hőigények jelentős hányada önmagában megtakarítható.

Egy bányász régió