Polgári Est Sajóvámoson

Csütörtökön a sajóvámosi Polgári Est vendége volt Dr. Répássy Róbert államtitkár. Rengetegen jöttek el a rendezvényre, melynek központi témája a mai politikai helyzet, s a június 9-i választás volt.

A vendégeket Váradi Lajos polgármester köszöntötte, majd Demeter Zoltán országgyűlési képviselő beszélt az elkövetkező időszak feladatairól. Elmondta, hogy fontos, akik ma itt vannak, azok vigyék tovább a meghatározó információkat, ösztönözve környezetüket a Fidesz céljainak támogatására.

Répássy Róbert alapvetően 3 fontos dolog köré fonta mondanivalóját. Elsőként arról beszélt, ma az egyik legnagyobb gond, hogy az Unió vezetői, a csatlakozás idején már a tagok közé tartozó országok másodrendű államként kezelik Közép-Európa államait., így hazánkat is. Ez egyrészt bántó, másrészt ellenkezik minden szerződéssel, mert azokban ilyen megkülönböztetés nincs. S ez a hozzáállás sok mindenre kihat, ennek a szemléletnek előbb-utóbb véget kell vetni. Káros, s károsan hat Magyarország megítélésére, gazdaságára, közéletére.

Szólt arról, hogy a mai viharos közéletben két különböző nézet van a háborúval kapcsolatban. Magyarország a béke pártján áll, sajnos a baloldali közösségek a háború folytatásában érdekeltek. Megítélése szerint ez a háborús szemlélet árt a gazdaságnak, árt a köznyugalomnak. A magyar kormány álláspontja egyértelmű, a béke pártján állunk, mert békére van szükség.

A harmadik fontos kérdés a migráció kérdésköre. Az unió ezzel kapcsolatos elképzelése tévút, s az Magyarország számára káros, hátrányos. A migrációt nem a migránsok Európa országai közötti szétosztásával kell kezelni, hanem lakóhelyükön.

Magyarországot sajnos sokan támadják azért, mert béke pártján áll, s mert nem fogadja el az unió migránsokra vonatkozó javaslatait. Ezek miatt az Unióban változás kell, s erre a június 9-i választás után lesz lehetőség, ha idehaza, s más európai országban is azokra a politikai erőkre szavaznak, akinek az Unió kapcsán a miénkkel azonos az elképzelése.

A találkozón sok egyéb kérdés is szóba került. A gazdaságpolitika, a keleti nyitás. Ezzel kapcsolatos kérdésre az államtitkár elmondta, hogy Magyarország gazdasága világviszonylatban kicsi, törékeny. Nekünk érdekünk, hogy jól prosperáló gazdaságú országokkal kössünk kapcsolatokat, mert azok k gazdasági fejlettségével „utazhatunk”, azaz fejleszthetjük gazdaságunkat.

A találkozó végén Demeter Zoltán országgyűlési képviselő szólt arról, hogy a közéletben milyen fontosak az olyan közösségek, mint a sajóvámosi. Komoly szerepük van abban, hogy a tények megosztásával megnyerjék ismerőseiket, lakóközösségüket közös ügyeinknek. Mindenkit a június 9-i választás kapcsán a közös ügyek támogatására kért.

Borítókép fotó: Kaló Attila

Egy bányász régió