Útban a modern települések felé- hatalmas fejlesztések Boldván

Boldván hatalmas fejlesztések előkészítése történt meg, de van, ami már megvalósult. Ezekről tájékoztatta szerkesztőségünket Szabóné Tóth Julianna Judit, a település polgármestere.
Olyan beruházásokról van szó, mely komfortosabbá, teljesebbé teszik az itt élők mindennapjait, s Boldvát felhelyezik a modern települések térképére. A beruházások nem csak az itt élők mindennapjait teszik könnyebbé, hanem jelentős szerepet játszhatnak a hazai turizmus színtereinek növelésében.
Többek között épül szociális alapszolgáltató központ, helyi piac, futópálya, fitneszpark, de lesznek okospadok, megújul néhány út, javul a csapadékvíz elvezetés, felújításra kerül a Monostor tér, elkészül a művelődési ház energetikai korszerűsítése.
A leendő beruházások helyszínére velünk tartott Gadóczi Bertalan is, aki a projektek koordinátora.


CSAPADÉKVÍZ ELVEZETÉS
Településünkön több fejlesztés van folyamatban, s indul meg a közeljövőben. Az idei évben megvalósult települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztéseken belüli csapadékvízelvezető rendszer célja Boldva község környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása, az ár és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a felszíni vizek minőségének biztosítása oly módon, hogy a tervezett beavatkozás összhangban legyen a természeti értékek hosszú távú megőrzését célzó törekvésekkel. A fejlesztéssel a település központi részén a csapadékvízelvezető-rendszer, valamint a külterületi befogadó felújítása valósult meg. Ezzel a beavatkozási helyszínén a jövőbeni, az éghajlatváltozás hatásai miatt kialakuló extrém csapadékesemények károkozásainak enyhítése vált elérhetővé.

Az elkészült beruházás


I. HELYI PIAC KIALAKÍTÁSA
Önkormányzatunk pályázati források bevonásával, a település központjában lévő ingatlanon piactér kialakítását valósítja meg a rendezettebb és egységesebb településkép elérése érdekében.
Ennek eléréséhez
• Kiépül a piac működéséhez elengedhetetlen infrastruktúra
• A telken belül megépülő belső térburkolatokat csatlakoztatjuk a településen található
úthálózathoz
• A gépjárművek részére parkolókat alakítunk ki
• Fedett nyitott árusító helyeket alakítunk ki, mely egységes képet mutat, illeszkedik a
település arculatához
• A közlekedési útvonalakat, parkolókat, térburkolatokat egységes burkolatokkal látjuk el. A burkolatok és terepcsatlakozásoknál süllyesztett út szegélykő kapcsolat létesül
• A fedett nyitott pavilonok mellett egy szociális vizesblokk kerül kialakításra
• A zöld felületeket parkosítjuk, növénytelepítést végzünk. A településközpont új arculatának kialakítása során rendkívül fontos szempont a zöld felületek növelése, azok tervszerű kialakítása
Megítélt támogatás összege: 99 739 122 Ft

A piac látványterve


II. SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÓ KÖZPONT ÉPÜLETÉNEK KIALAKÍTÁSA
BOLDVÁN

TOP_PLUSZ-3.3.2–21 számú „Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése” tárgyú pályázati konstrukció keretében új épület építésére pályázott sikeresen önkormányzatunk. A Boldvai Szociális Alapszolgáltató Központ fenntartója a Boldva Körzeti Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulása, melynek alapítói Boldva Község Önkormányzata és Ziliz Község Önkormányzata.

Boldva községben az utóbbi években az állandó népesség száma nem mutat jelenős változást, a település azonban nem rendelkezik egy olyan épülettel, mely alkalmas lenne a Szociális Szolgáltató Központ kialakítására .
Az intézmény 2009. január 1. óta működik, az ügyfélfogadásra azonban eddig a polgármesteri hivatal éppen szabadon álló helyiségeit használták a szolgáltatás biztosításához, amelyet így nem tudott a mai kor színvonalának megfelelően ellátni.
Az intézmény jelenleg az alábbi szociális alapszolgáltatásokat látja el: Szociális étkeztetés, Házi segítségnyújtás, Család- és gyermekjóléti szolgáltatás, Időskorúak nappali ellátása, Gyermekétkeztetés köznevelési intézményekben, Munkahelyi étkeztetés köznevelési intézményekben, Intézményen kívüli gyermekétkeztetés.

Az újonnan épített szolgáltató épület kialakítása és felszereltsége eleget tesz majd a korszerű szakmai elvárásoknak, egyenlő hozzáférést biztosít és jelentősen javítva a település lakosságának szociális ellátását. Új, a szolgáltatások eredményességét növelő eszközök beszerzése valósul meg, energiatakarékos építési megoldások kerülnek alkalmazásra.
Megítélt támogatás összege: 197 732 101Ft

Az épülő Szociális Alapszolgáltató Központ helyszíne


III. ENERGETIKAI FELÚJÍTÁS BOLDVÁN
TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BO1 – Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése
Boldva község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól 15 kilométerre található, az
Edelényi járáshoz tartozik. A fejlesztés keretében Boldva Község Művelődési Ház és
Könyvtár felújítása tervezett. A felújítás során az épületen szigetelés- és nyílászárócsere,
fűtéskorszerűsítés és napelem telepítése tervezett.
Megítélt támogatás összege: 121 679 972 Ft

IV. BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE BOLDVA TELEPÜLÉSEN
TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BO1 – Belterületi utak fejlesztése
A fejlesztés során Boldva Község Önkormányzata a település belterületi útjai közül az Ady Endre és a Kossuth Lajos utak burkolatának felújítását és a biztonságos gyalogos közlekedés érdekében a hiányos járda pótlását, illetve a meglévő járdák felújítását végzik el.
Megítélt támogatás összege: 85 073 077 Ft

V. FENNTARTHATÓ CSAPADÉKVÍZ-GAZDÁLKODÁS BOLDVA KÖZSÉGBEN
TOP PLUSZ-1.2.1-21-BO1 – Élhető települések
A tervezett csapadékvizeket befogadó, vízvisszatartási és vízkárelhárítási célú tározó, az úgynevezett „Kacsaúsztató” elnevezésű területen, a 378/1 hrsz kivett Holt-Bódva és a 378/2 hrsz kivett közterület megnevezésű ingatlanokon kerül kialakításra. A tározó a Bódva duzzasztással befolyásolt  szakasza mellett épül .

A tározó létesítése során a főbb feladatok:
– A növényzet és a mederben lévő nem őshonos fák eltávolítása, az ökológiai szempontok figyelembevételével
– A tározó meder kialakítása kotrással és a kitermelt anyag elhelyezésével
– Vízkormányzó műtárgyak építése
– Rézsű és tereprendezés a tározóban és az érintett Boldva-patak bal partján
– Víztartó depóniák kialakítása és rendezése
– A holt meder kotrása során kikerülő iszap részben elszállításra kerül, részben területrendezésre felhasználható.

Átfogó cél:

Boldva település környezeti állapotának javítása

Specifikus cél:

a) Boldva község csapadékvíz- elvezetési és gazdálkodási rendszerének fejlesztése
b) Boldva község helyi vízkár, árvíz veszélyeztetettségének csökkentése
c) Klímavédelem, melynek lényege a vízvisszatartás, annak haszna pedig a hirtelen keletkező
árvizek megelőzése, a talaj vízháztartásának és a környezet állapotának javítása
d) Vízvisszatartás
e) Hatékony csapadékvíz-gazdálkodás
f) Hatékony csapadékvíz-gazdálkodást eredményező szemléletformálás a település lakosai körében
g) Boldva település lakossága vagyon- és létbiztonságának növelése

Önállóan támogatható tevékenységek:
• 7500 m3 tározó építése, kialakítása
• vízkormányzóműtárgyak építése
• ideiglenes elöntési terület kialakítása
• öntözéshez szükséges infrastruktúra kialakítása.
Megítélt támogatás összege: 242 273 948 Ft

A beruházás helyszíne

VI. ZÖLDINFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE BOLDVA KÖZSÉGBEN
TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BO1 – Élhető települések
A tervezett fejlesztés Boldva község belterületének nyugati részén kerülne megvalósításra a Bódva-patak partján, illetve annak közvetlen környezetében.
A fejlesztés egyik eleme egy kétirányú futópálya építése, mely előreláthatóan 700 m hosszú nyomvonalon épül a Bódva folyó keleti oldalán és kötné össze a település déli kapuját (itt helyezkedik el a sportpálya és a História-völgy kapuja) a település központjával. A futó pálya két végén elhelyezésre kerül egy-egy pihenőpont a futópályát használók számára, itt elhelyezésre kerülnek okospadok és szelektív hulladékgyűjtők.
A pálya teljes nyomvonalán telepítésre kerülnek napelemes kandeláberek, hogy az éjszakai sportolók számára biztonságosan használhatóvá tegyük a területet.

A futópálya déli végpontjához közeli területen kialakításra kerül egy körülbelül 400 m2-es területű fitneszpark, ahol a szabadtéri sportolásra alkalmas kültéri eszközök kerülnek telepítésre a hozzájuk szükséges méretű eséstérrel együtt. A létesítendő fitneszparkkal szomszédos területen -a település klímájának javítása érdekében – őshonos lombhullató fák telepítése történik körülbelül 4500 m2-es területen. Ezzel szorosan összekapcsolódva egy komposztáló telepítése is tervezett. A futópálya északi végpontján található ligetes terület rekonstrukcióját követően alkalmassá válik rekreációs tér kialakítására. A liget területét meg kell tisztítani az elburjánzott gyomoktól és gazoktól, ezt követően valósítható meg a meglévő fák és cserjék mellett a terület növényállományának növelése és rekreációs pontok kialakítása.

Önállóan támogatható tevékenységek:
– települési klíma javítására szolgáló, őshonos fák telepítése
– zöldfelület növényállományának növelése, rekonstrukciója és szabadtéri rekreációt segítő építmények elhelyezése
– futópálya építése
– pihenőpontok kialakítása
– napelemes kandeláber, utcabútorok elhelyezése
– fitneszpark kialakítása
Megítélt támogatás összege: 273 764 406 Ft

A beruházás kezdő pontja

VII. A MONOSTOR TÉR FELÚJÍTÁSA
A HUNGARIKUM 2023 kiírásra benyújtott „Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk”
Hungarikum sétány a bencések földjén című pályázatunk pozitív elbírálásban részesült, így községünk főtere is megújul a következő hónapokban.

Borítókép fotó: Boldva Önkormányzata-facebook

Egy bányász régió