Újkazinci Baráti Kör: adományátadás a Kazincbarcikai Kórházban

Az Újkazinci Baráti Kör az előző év decemberében “Töltsd meg Szíved szeretettel” elnevezéssel szervezett adventi esteket a Kocka Étteremben. A rendezvényeknek kettős célja volt. Egyrészt hozzájárulni a karácsony várásának ünnepi hangulatához, másrészt adományt gyűjteni a Kazincbarcikai Kórház osztályai számára.

Az ünnepi hangulatról a fellépők gondoskodtak, akik csatlakoztak az adományozáshoz azzal, hogy díjmentesen vállalták a műsorokban való közreműködést. De díjmentesen biztosította a Kocka Étterem a helyszínt, a Skysudió a technikai feltételeket, Göndör Judit a rendezvény szervezésében, lebonyolításában való közreműködést. S a sok-sok munkával járó feladatokat az egyesület tagjai is ingyenesen végezték.

A záró rendezvényen Kálmán Vilmosné, az egyesület elnöke bejelentette, hogy 203 000 Ft adomány gyűlt össze, s az ebből a pénzből azokat az eszközöket vásárolják meg, melyre most szüksége van az osztályok betegeinek, az ott dolgozó nővéreknek, orvosoknak. Erről egyeztetett, s még egyeztet az érintett osztályok képviselőivel. Az átadást 2024 januárjára tervezték.

Pénteken tartották az adományok ünnepélyes átadását. Az Újkazinci Baráti Kör nevében Göndör Judit köszöntötte a vendégeket, majd felelevenítette az adventi rendezvények célját, hangulatát.

Ezt követően Dr. Bassler Beáta, a kórház mb. főigazgatója mondott köszönetet az adományokért. Kiemelte, hogy az ilyen jellegű önkéntesség mindig az adományozott elismerését is jelenti. S az elismerésen túl komoly segítséget jelentenek a kórházi osztályoknak.

Palik Zoltán, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) vezetője arról szólt, hogy miként kapcsolódtak be itt, s más településeken is a jótékonysági rendezvényekbe. S szólt arról is, hogy az önkéntesség, az adományozás mennyire fontos a társadalmi életben.

Ezt követően az adományok átadására került sor.
– Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály : televízió
– Járóbeteg szakellátás: kenyérpirító, s Gyurkó Péter magánszemély adományából kávéfőző
– Pszichiátriai osztály.: retró szendvicssütő
– Szemészeti osztály: telefon, reggeliző tányérok, szendvicssütő
– Hospice osztály: hajszárító

A rendezvényen megkérdeztük Göndör Juditot, aki szervezőként, adományozóként, s a rendezvények háziasszonyaként is önkénteskedett, miért tartja fontosnak az önkéntességet, az adományozást.
Mint mondta, hosszú-hosszú évek óta segíti önkéntesként a különböző jótékonysági kezdeményezéseket, s maga is adományoz. Jól eső érzés, hogy másokon tud segíteni. Megítélése szerint ez egy olyan emberi gesztus, ami elvárható azoktól, akiknek lehetősége van erre. Számára különleges érzés, amikor a kórház különböző osztályain végig sétál, s látja, hogy mennyi olyan adomány van, ami a betegeket, az ott dolgozókat szolgálja, s az ő munkája is benne van azokban az adományokban. Mint mondta, neki tavaly volt egy súlyos balesete, ami végződhetett volna nagyobb tragédiával is. A gondviselés figyelt rá, ő úgy érzi, ekkor kapta vissza mindazt, amit másokért tett.
S milyennek látja az idők távlatában az önkéntességet, adományozási hajlandóságot? Tapasztalatai alapján jelentősen csökkent mindkettő iránt a hozzáállás. Sajnos egyre kevesebben adományoznak, különösen azok közül, akiknek arra módja volna. Az adományozók között évről évre egyre többen vannak azok, akiknek alig van valamijük, esetenként az adomány összegét saját maguktól vonják meg. Ez egy szép emberi gesztus, de szomorú, hogy ebbe az irányba fordultak a dolgok.

Tóthné Rakaczki Ilona rendszeres résztvevője az Újkazinci Baráti Kör rendezvényeinek, hol adományozóként, hol önkéntesként kapcsolódik be az közösség munkájába.
Őt is faggattuk az adományozásról, önkéntességről. Elmondta, hogy az ő életében ez évtizedekkel ezelőtt kezdődött, amikor pedagógusként családi házukba meghívta a gyerekeket, lássák, milyen egy család, hogyan élnek. Ilyenkor természetesen nem maradt el a vendéglátás, ajándékozás sem. S ez megmaradt életében, ma is fontosnak tartja, hogy segítse a jó szándékú kezdeményezéseket. Úgy látja ő is, hogy ma visszaszorulóban van az önkéntes munka vállalása, s az adományozás. Márpedig, akinek erre lehetősége van, annak élen kellene járni. Ma sajnos nem ez a jellemző, akikhez a sors kegyes volt, azok kevésbé adnak támogatást, egyre inkább a szegényebbek adományoznak. Bízik abban, hogy egyszer csak visszaáll a világ rendje, s érzékenyebbé válik a társadalom, többen karolják fel és segítik a nemes ügyeket.

Egy nemes kezdeményezés zárult pénteken, melyért köszönet illeti mindazokat, akik részt vállaltak abban. Reméljük, hogy ez a példa egyre több embert sarkall arra, hogy támogassa a nemes ügyeket.

Kálmán Vilmosnéval hamarosan interjút készítünk, mely hírportálunkon lesz olvasható.

A galéria a képre kattintva nyitható meg.

Egy bányász régió