Kazincbarcika: egy csipetnyi kínai kultúra a Tavaszünnep alkalmából (+képgaléria)

A BorsodChem Zrt., továbbá a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének , Miskolc MJV Önkormányzatának és Kazincbarcika Város Önkormányzatának támogatásával a kínai kultúra egy szelete mutatkozott be a Don Bosco Sportközpontban.

Különleges, érdekes, sok tekintetben varázslatos perceknek lehettek részesei, akik elmentek erre az egyedi és különleges alkalomra.
A kínai újév (másnéven holdújév vagy tavaszünnep) a kínaiak legfontosabb ünnepe, Délkelet-Ázsiában is nagyon népszerű, köszönhetően a régóta itt élő kínai közösségeknek, sőt ma már nem csak a kínaiak ünneplik, hanem például Kambodzsában a helyiek körében is éves hagyománnyá vált. A bemutató során a kínai kultúra legértékesebb elemi elevenedtek meg, melyek a kínai Fujian tartomány Quanzhou városának kulturális küldöttségének köszönhetően kerültek Kazincbarcikára.

Quanzhou a dél-kínai Fujian (Fucsien) tartomány tengerpartján fekszik. 2021. július 25-én a kínai Quanzhou (Csüancsou) városa sikeresen került fel a kulturális világörökségek listájára. Az UNESCO az alábbi megjegyzést fűzte a város világörökség pályázatához: “a városban sikeresen megőrizték a 10. és a 14. évszázad között megszületett kulturális örökségeket, amelyek többnyire a mai Quanzhou belvárosában, összesen 22 örökséghelyen találhatóak. A 1400 éves múlttal rendelkező Quanzhou a 10. és a 14. évszázad között – azaz a kínai Song és a Yuan dinasztiák korában – rendkívül felvirágzott a nemzetközi tengerkereskedelemben. A város a különböző országok üzletembereinek találkozója volt, egyben a keleti és a nyugati kultúrák integrációjának találkozója „Kelet első legnagyobb kikötőjének” is tekinthető.”

Az eset két részből állt. Az első részben a kultúra különböző ágaiból szervezett bemutatók kerültek sorra, melyben a vállalkozó kedvűek maguk is alkotóvá válhattak.

AHOL ALKOTÓKKÁ VÁLHATTAK AZ ÉRDEKLŐDŐK
A kínai kulturális delegáció jó érzékkel választotta ki kultúrájuk azon archaikus elemeit, melyek a világon mindenhol érdeklődésre tartanak számot. A Don Bosco Sportközpontban sokan váltak alkotókká.

SZÍNPADI PRODUKCIÓK
A színpadon Kína elismert művészei léptek fel, ahol megelevenedett kultúrájuk titokzatos világa. Az operák sajátos hangulata, a harcművészet, a marionett bábok fantasztikus egyedisége. A másfél órás műsor elvarázsolhatott minden érdeklődőt. Mert a kínai kultúra titokzatos, egyedi és vonzó, melybe hétfőn betekinthettünk.

A galéria a képre kattintva nyitható meg.

Egy bányász régió